Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar (Budapest-Highlands Chamber Orchestra)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1986
E-mail
Telefon
(+36 1) 225 0825
További elérhetőség
Solti György Zeneiskola
1122 Budapest, Maros utca 54/B.

 
A Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekart 1986-ban alapította Tőkés Tünde a XII. kerületi (azóta Solti György nevét viselő) zeneiskola leglelkesebb növendékeiből. Törzsgárdájába leginkább egyetemisták, illetve pályakezdő értelmiségiek tartoznak, de zenei pályára készülők és hivatásos zenészek is szép számmal csatlakoztak az együtteshez. Vezető tagjai a zeneiskola zenekari tanszakán belül részt vesznek az utánpótlás képzésében is.

Budapest Hegyvidék XII. Kerületi Önkormányzata 2000-től önálló költségvetést biztosít számukra. Ebből természetesen következik, hogy egyéni hangvételű önálló koncertjei mellett részt vesz a kerület ünnepi rendezvényein és fellép a zeneiskola bérleti sorozatában is, utóbbival a közönség-utánpótlás neveléséből is kiveszi részét.

A hagyományos repertoár ápolása mellett elismerést szerzett különleges művek, mint például Haydn Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze (A Megváltó hét utolsó szava a keresztfán), vagy Bach Die Kunst der Fuge c. ciklusának teljes előadásával.

1996-tól @@ZENESZ_1377## vezeti az együttest, azóta még kiemeltebb szerepet kap hangversenyein a kortárs magyar zene. Számos zeneszerző, mint például Dukay Barnabás, Sári József, Sáry László, Serei Zsolt, Soós András vagy Vidovszky László rendszeresen részt vesz műveinek betanulásában. Ennek egyik kiemelt fóruma 2000 és 2003 között a Balatonboglári Kortárs Művészeti Műhely volt, 2004-től pedig a balassagyarmati Rondino Fesztivál rezidens együtteseként működik a zenekar. A Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar mutatta be többek között Kondor Ádám: "Celi", Kurtág György: Merran's Dream, Olsvay Endre: Tarsoly, Sári József: Mandala, Soós András: Passacaglia - Inter valles és Szegedi László: Színváltozások - Johann Sebastian Bach emlékére c. darabjait.

Az Artisjus Kuratórium a zenekar kortárszenei tevékenységét 2002-ben előadói jutalomban részesítette. Az utóbbi években számos kiemelkedő előadóművésszel is fellépett, így például Bali Jánossal, Gulyás Dénessel, Kemenes Andrással, Lakatos Györggyel, Ránki Dezsővel és Vékony Ildikóval. A zenekar hangzására döntő hatással van a Liszt Ferenc Kamarazenekarral kialakult munkakapcsolat, mely a 2001-es és 2003-as kurzusok műhelymunkája során jött létre.

Budapest Hegyvidék XII. Kerületi Önkormányzata támogatásával 2003 karácsonyára jelent meg a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar első CD-je.