Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bosambo


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1996
E-mail

 
A Bosambo 1996 őszén alakult meg Tóth István - "Sztív" - gitáros-zeneszerző vezetésével.

A zenekar zenei világa kuriózum a magyar zenei életben, a hangszerösszeállításból adódóan a modern latin zenére emlékeztethetné a hallgatót. Stílusjegyei mégis különböznek attól, mivel a kompozíciók nem a latin zenei hangzás reprodukálására épülnek. A témák harmóniavilága és a zenei formák a 90-es évek jazz-zenéjéhez állnak legközelebb. A hangszerek állandóan változó kísérő és szóló játékmódja, valamint az előadók különböző egyénisége teszi nagyon változatossá a zenekar tiszta, könnyen követhető hangzását.

Tóth István már 1986 táján kísérletezett egy Bosambo nevű formációval, azóta pedig gazdag tapasztalokat szerzett jó néhány együttesben, különösen az ESP Group-ban.
Juhász Gábor számos jazz formációban játszott. (Binder Quartet, Tin Tin, Off Course, a Steven James-szel és Bebo Baldannal alakított World Music Trio, valamint a Binder Károllyal és Gadó Gáborral létrehozott duók.)
Az ütőhangszeres Dés András, az együttes benjáminja exotikus ízekkel járul hozzá a hangzáshoz, köszönhetően world music tapasztalatának, valamint latin, cigány, és arab hangszerismeretének.
A kivételes képességű énekes Winand Gábor az éneklésen kívül szaxofon- és fuvolajátékával színesíti a hangzást.

A zenekar számos hazai és külföldi fesztiválon szerepelt, ezek közül is kiemelkedik a 2002-es Ufai (Baskíria) Nemzetközi Jazzfesztiválon való fellépésük.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1999 Bosambo Trio: Tongue-tied BMC Records BMC CD 022 Saját
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD