Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Pop Ivan


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1998
E-mail
Weboldal

 
A Pop Ivan 1998-ban alakult Budapesten egy progresszív-experimentális rockzenekar és egy, a különböző művészetek (képzőművészet, zene, film) határmezsgyéjén mozgó csoport fúziójából. Zenéjükre jellemző a műfaji és hangulati átjárhatóság: produkcióikban föllelhető az archaikus moldvai dallamtól, a latin ritmusokon, a free jazzen keresztül kortárs-zeneszerzők (pl.: Rachmaninov, Astor Piazzolla, Ciprian Porumbescu, Erik Satie) műveinek töredékeiig minden.
Ha műfaji határokat kell meghúznunk, azt mondhatjuk: a Pop Iváné olyan zene, mely helyét leginkább a free jazz környékén találja meg, mégsem jazz, olykor kelet-európai (moldvai, szerb stb.) tradicionális dalok is megszólalnak benne a népzenékre jellemző érzelmi töltettel, mégsem etno, és sokszor alkalmaz modern ritmusokat, repetitív, minimalista eszközöket, mégsem folyamatzene. A zenekar tevékenysége gyakran összefügg vizuális megnyilvánulásokkal, koncerteken rendszeresek a super 8-as, illetve 16 mm-es filmekről történő, a zenével párhuzamos vetítések. Ezek mellett az együttes, mint kollektíva és a tagok külön-külön is készítenek filmzenéket. A zenekar debütáló nagylemeze 2001-ben jelent meg, Hospital Hungary címmel. 2000 óta Európa számos országában játszottak már, így Belgiumban, Franciaországban, Szlovéniában, Horvátországban, Csehországban, Olaszországban és Oroszországban is megfordultak, sőt felléptek Grúziában is.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Pop Ivan: Hospital Hungary Bahia Records CDB 082 Saját
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD