Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Molnár Dixieland Band


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1964
E-mail
Weboldal
Telefon
(+36 36) 9252 671

 
Magyarországon a nem fővárosi jazz-együttesek közül a legrégebben fennálló és legismertebb a szegedi Molnár Dixieland Band, mely 1964-ben alakult egyetemistákból és amatőr zenészekből. Az akkoriban legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyertek. Ennek kapcsán a Magyar Rádió felvételeket készített a zenekarral, s azóta több, mint 50 számuk hallható a Rádió különböző műsoraiban. A Magyar Televízió is több műsort készített velük, a legnagyobb önálló műsoruk a Dixie-mix, mely 11 számból álló 40 perces moziklip.

Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen, az első években Szeged Oldtimers néven. Először a csehszlovákiai Prerovban jártak, ahol „Európa Klasszis” díjat nyertek. A zsűri elnöke a világhírű klarinétos, Albert Nicholas volt. Ezután sorra szerepeltek külföldön az összes keleti országban, beleértve egy szovjet turnét is, de Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken, az USA-ban is vendégszerepeltek. Eddig több mint ötven alkalommal képviselték hazánkat külföldi jazzfesztiválokon. Első nagylemezük (LP) 1978-ban jelent meg, majd ezt még 5 követte. Ebből kettőt Hollandiában adtak ki promóciós célokra. Három CD lemezük is készült (1997, 1999, 2001). A legismertebb európai jazzszövetség, a Német Jazz Föderáció megszerkesztette a tradicionális jazz európai családfáját, ahol a MDB az előkelő legfelső régióban helyezkedik el, a szólistákról készült családfán Magyarországról Molnár Gyulát és Garay Mártát is felül helyezték el.

Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Marcel Zanini (Franciaország) és Theis Jensen (Dánia). Ötletük nyomán sikerült létrehozni 1998-tól a „Dóm Dixie Gála” című műsort a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, mely az ország legelőkelőbb és páratlan bemutatója ebben a műfajban.

Az együttes vezetője Juhász Gyula-díjat, majd eMeRTon díjat kapott. Az együttes az eMeRTon díjat 2001-ben kapta meg. A zenekar 1994-ben a Salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztiválok szervező házigazdájaként Pro Urbe díjat, 1996-ban városukban a Szegedért Emlékérmet kapta. 2004-ben a 40 éves jubileum alkalmából Szeged Város Aranyérmét vehették át.

Magyarországon 1964 óta koncerteznek különféle jazzfesztiválokon, klubokban, egyetemeken, kultúrházakban, évi 50-100 alkalommal.

Tagok:
Blaskovics László - trombita
Garay Márta - ének/zongora
Kalocsai Géza - dob
Kiszin Miklós - nagybőgő
Kréter Károly - banjo
@@ZENESZ_1747## - szaxofon/klarinét
Mucsi Árpád - harsona
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1978 Molnár Dixieland Band
(Molnár Dixieland Band)
Hungaroton SLPX 17520 Saját
1999 Molnár Dixieland Band: It's Wonderful Magánkiadás Saját
2001 Molnár Dixieland Band: Az utca napos oldalán
(On the Sunny Side of the Street)
Magánkiadás MDBN 03 Saját
2003 Hungarian Jazz History 13. - Ragtime! Hungaroton HCD 71162
2004 Molnár Dixieland Band: 40 éves jubileum Magánkiadás Saját
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD