Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Musica Nostra Énekegyüttes (Musica Nostra Choir)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1994

 
A Musica Nostra Énekegyüttes 1994-ben alakult az Eötvös Loránd Tudományegyetem Zenei Tanszékének hallgatóiból. Azóta is az egyetem ad otthont a kórusnak. Jelenleg az énekesek egy része még tanul, a többiek egyetemi, vagy főiskolai szintű zenei végzettséggel rendelkeznek. A 22 tagú női együttes a régi és kortárs zene magas színvonalú tolmácsolását, népszerűsítését tűzte ki célul. Az utóbbi években gyakran koncerteznek vegyeskari formában is. A Muisca Nostra Énekegyüttes megalakulása óta értékes díjakat nyert a legrangosabb nemzetközi versenyeken, mint például Arezzo (Olaszország), Tours (Franciaország), Marktoberdorf (Németroszág), Maribor (Szlovénia), Debrecen és Budapest.

Repertoárjuk magában foglalja a reneszánsz mesterek alkotásait, klasszikus és romantikus remekműveket, a magyar zene legkiválóbb alkotásait, és a mai kortárs zeneszerzés reprezentáns darabjait. Számos mű ősbemutatóját énekelték, és rögzítették felvételeken.
Az együttes eddig három önálló CD-felvétellel rendelkezik. Egy kortárs zenei CD-t a Hungaroton adott ki 1998-ban. Egy antológiát különböző korokból származó kórusművekkel az Allegro kiadásában, 1999-ben jelentettek meg. A harmadik felvétel Georg Hilfrich német zeneszerző műveit tartalmazza, szintén az Allegro kiadásában 2001-ben jelent meg.

Az együttes zongorakísérője Bodnár Gábor, az ELTE Zenei Tanszékének tanszékvezető-helyettese. Korrepetítori tevékenységén kívül zeneszerzőként és zeneelmélet tanárként működik. Az együttes alapító karnagya és művészeti vezetője Mindszenty Zsuzsánna, az ELTE Zenei tanszékének docense, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének társelnöke. Kétszeres Artisjus-díjas, 2003-ban pedig Liszt Ferenc díjat kapott.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1999 Musica Nostra - Kórusművek
(Choral Works)
Hungaroton HCD 31840 Saját
2005 Farkas Ferenc: Kórusművek
(Ferenc Farkas: Choral Works:)
Hungaroton HCD 32324
2012 Erkel Ferenc: Kórusművek
(Erkel, Ferenc: Choral Works)
Hungaroton HCD 32683