Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (Dohnányi Symphony Orchestra)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1970
E-mail
Weboldal
Telefon
+36 1 424 8056
Fax
+36 1 424 8057

 
A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Magyarország legfiatalabb hivatásos együttese, mely ifjúsági zenekarként alakult 1970-ben. Az évek során az együttes legtöbb tagja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója illetve fiatal művész, zenetanár lett. A zenekar 1989 óta viseli a világhírű magyar zeneszerző, Dohnányi Ernő nevét, ezáltal elkötelezve magát a szerző életművének ápolása, terjesztése mellett. A Budafok-Tétény XXII. kerületi Önkormányzat támogatásával az együttes 1993-ban intézményesült önkormányzati hivatásos szimfonikus zenekarrá. A zenekar az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet játszik a hazai zenei életben. Évadonként 4-5 zeneakadémiai, vigadóbeli, illetve a Budafoki Városházán tartott önálló bérleti sorozat keretében a zeneirodalom legjelentősebb műveit szólaltatja meg neves magyar és külföldi karmesterek, szólisták közreműködésével. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a zeneirodalom kevésbé ismert műveinek, a XX. század alkotásainak, különösen a kortárs magyar szerzők darabjainak megszólaltatására. Az együttes - tudatos zenekarépítő munkájának köszönhetően - kitűnő zenekari muzsikusok egész sorát nevelte az elmúlt évtizedben. A legnagyobb magyar zenekarok számos koncertmestere, szólam-vezetője, első fúvósa és közel félszáz megbecsült tuttistája került ki soraiból. Az együttes keresett résztvevője a magyarországi cégek, intézmények különböző ünnepi, jubileumi, reprezentatív rendezvényeinek, állandó fellépő a Hungaria Koncerteken és a Magyar Állami Operaházban megrendezett Újévi Hangversenyeken.

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Az együttes még ifjúsági zenekarként nagy sikerrel szerepelt a Bécsi, Müncheni, Ulmi, Strassbourgi és Valenciai Fesztiválokon. 1990-ben, egy a CBS és Tele5 által rendezett több hetes spanyolországi turnén vettek részt. Felléptek a Római Santa Maria Maggiore Katedrális Újévi hangversenyén több ezer néző előtt. A fiatal együttes vendégszereplés sorozatainak csúcspontja egy három hetes mexikói körút volt 1992-ben. A hivatásossá vált zenekar 1993-ban fellépett a "Sonoptikum" fesztiválon a Frankfurti Alte Oper-ben. Ezt követően 1995-ben a Rheingaui Fesztiválon, 1996 nyarán a Hessentag rendezvénysorozatának keretében, illetve 1998 februárjában Lisszabonban vendégszerepelt az együttes. 1998 nyarán spanyolországi, decemberben hollandiai koncertkörúton vett részt, ahol nagy sikerű koncertet adott többek között a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban is. Az együttes kirobbanó sikerrel szerepelt a linzi I. Kórusolimpia gálakoncertjein 2000 júliusában, október 23-án a Hannoveri Világkiállításon az ünnepi hangverseny közreműködője volt.

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar játékát eddig öt CD-felvétel örökítette meg. Carl Orff Carmina burana című művének felvételét 1996 áprilisában egy hollandiai koncertkörút is követett. Az "Orchestral Fireworks" - Zenekari tűzijáték című lemezükön virtuóz zenekari művek csendülnek fel, a "Happy New Millennium!" illetve a Happy New Year 2002, 2003 c. CD-ken népszerű alkotások hallhatók. 2001-ben a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal közösen jelentették meg Bartók: Concerto és Kodály: Psalmus Hungaricus c. műveit a "The Jubilee Concerts" c. CD-n.

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)