Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Trio Lignum


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1997
E-mail

 
LIGNUM - latin szó. Jelentés: fa.
A Trió 1997-ben alkalmi társulásként kezdte pályafutását a szombathelyi Bartók fesztiválon, egy "időutazásnak" szánt koncerttel. A koncert műsorában merész ötlettel szembesítettük egymással Ockeghem - Cage, Sencleches - Kurtág, Mozart - Berio stb. zenéit. Játszottunk szólódarabokat, duókat és - kísérletképpen - triókat.

A kísérlet folytatódott. A következő koncertműsorok összeállításakor a XII. századtól napjainkig olyan mérhetetlen mennyiségű anyag került a kezünkbe, hogy önként adódott egy új műfaj megteremtésének lehetősége. Az általunk feltárt zenei világhoz a mi modern hangszereink olyan újszerűen és frissen kapcsolódtak, hogy kikerülhetetlenné vált egy új, addig nem létező hangzáskép kidolgozása.

Természetesen repertoárunk egy részének születésekor hangszereink még nem léteztek, mégsem tekintjük e műveket átiratnak, hiszen saját korukban "elődeink" a miénkhez hasonló szabadsággal és hangszerelési fantáziával játszották őket.

Koncertjeink hangzásvilága hamar fölkeltette sok mai szerző érdeklődését; ez vezetett ahhoz, hogy ma már repertoárunk jelentős részét számunkra komponált darabok alkotják. Az így egyre bővülő palettánk lehetőséget ad RÉGI és ÚJ találkozási pontjainak fölmutatására. Ez az elv munkánkat és koncertprogramjaink szerkesztését is alapvetően meghatározza.

A Trio Lignum aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2003 Trio Lignum: Offertorium BMC Records BMC CD 090 Saját
2008 Trio Lignum: Trialog BMC Records BMC CD 127 Saját
2010 Lung-gom-pa BMC Records BMC CD 154