Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Tátrai Vonósnégyes (Tátrai Quartet)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1946

 
Tátrai Vilmos 1946-ban alapította a Tátrai-vonósnégyest. A vonósnégyes megalakulásakor tagjai az alapító Tátrai Vilmos mellett (első hegedű) Rényi Albert (második hegedű), Iványi József (mélyhegedű) és Dénes Vera (gordonka) voltak.

A kvartett 1946. május 12-én mutatkozott be egy rádiós stúdiókoncerten, ahol Prokofjev 1941-ben írt 2. vonósnégyesét mutatták be. A fiatal vonósnégyesnek 1947-ben már saját bérleti ciklusa volt, 1948 őszén megnyerte a nemzetközi Bartók-versenyt.

A Tátrai-vonósnégyesnek hatalmas repertoárja volt, mely gyakorlatilag a teljes kvartettirodalmat felölelte, és rengeteg hangfelvétel is készült velük. Mind bel-, mind pedig külföldön számos sikeres koncertet adtak. Felléptek a korszak nagy európai fesztiváljain is. Fontos szerepet játszottak Bartók Béla és Weiner Leó műveinek a magyar koncertéletbe való visszahozatalában. A második világháború után, 1954-ben, ők játszottak először Dohnányi-művet magyarországi hangversenyen. 1955-ben, Bartók halálának tizedik évfordulója alkalmából, Magyarországon először az ő jóvoltukból hangzott el ciklusszerűen Bartók hat vonósnégyese. A kvartett a 20. század második felének nemzetközi viszonylatban is egyik legjelentősebb együttesévé vált. A klasszikus vonósnégyes-irodalmon kívül több mint kilencven 20. századi szerző művét játszották, és szinte minden jelentős magyar zeneszerző írt darabot az együttes számára.

A vonósnégyes tagjai időközben változtak: csellistája 1951-től Banda Ede, a második hegedűse 1954–1968-ig Szűcs Mihály, majd 1968-tól Várkonyi István, brácsistája pedig 1959-től Konrád György lett.

A vonósnégyes tagjai 1958-ban megkapták a Kossuth-díj II. fokozatát (ekkor Banda, Iványi, Szűcs és Tátrai voltak a kvartett tagjai). 1985-ben pedig Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki az együttest.