Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

UMZE Kamaraegyüttes (UMZE Chamber Ensemble)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1997
E-mail
Weboldal
Telefon
(+36 1) 476 1093
Fax
(+36 1) 216 7897

 
Az UMZE Kamaraegyüttes 1997-ben jött létre Rácz Zoltán (az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője) és Wilheim András zenetörténész kezdeményezésére. Neve az Új Magyar Zenei Egyesület elnevezés rövidítéséből származik. Tagjainak célja, hogy megóvják és folytassák az 1911-ben alakult, Bartók és Kodály művészetéhez kötődő eredeti UMZE hagyományait. A 20. századi és kortárs zene előadása mellett ezért fontosnak tartják, hogy mind Magyarországon belül, mind kívül új művek írására inspirálják a zeneszerzőket.

Az együttes repertoárja a Magyarországon élő komponisták művei mellett olyan alkotók darabjait is magában foglalja, mint Eötvös Péter, Maurizio Kagel, Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen vagy Christian Wolff.

Hazai sikereik után (Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál, Szombathelyi Bartók Fesztivál, stb.) az UMZE sikerrel mutatkozott be 1999-ben Berlinben illetve Karlsruhe-ban. 2001-ben Avignonban az Acanthes Fesztiválon vettek részt, ahol koncerteztek, illetve közreműködtek a karmester és zeneszerzés kurzusokon, 2002. májusában pedig a bécsi Festwochenen adtak hangversenyt Eötvös Péter vezényletével.

Az UMZE Kamaraegyüttes aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)