Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Csermák Antal


Zeneszerző

Születési hely
Születési dátum
1774

 
1774 k. - 1822. október 25., Veszprém

Születésének helye nem ismert, cseh vagy morva származásúnak tartják, de azt is állították róla, hoy Illésházy István gróf trencséni fősipán törvénytelen fia. Egyes életrajzi források szerint 1790 körül Bécsben dolgozott hegedűtanárként, 1795-ben a pest-budai magyar nemzeti színtársulat első hegedűse lett. A társulatnak kottát másolt, színpadi kísérőzenét írt és hangversenyt is rendezett a színházban. A következő évben megvált a színháztól, és ezután egy-egy vendégszerető nemesi kúrián él hosszabb-rövidebb ideig. Megfordult Gödöllőn Grassalkovich hercegnél, ahol Biharit hallgatta nagy lelkesedéssel. 1809-ben Versegen, majd Budakeszin élt. Bebarangolta az egész országot, a módosabb polgári házaktól a vidéki nemesi kastélyokig vitte el az akkoriban még politikai tartalmat is hordozó verbunkost. Az 1810-ben vonószenekarra komponált Hat magyar táncot gróf Festetics Györgynek, kora jelentékeny tudomány- és művészetpártoló főurának ajánlotta a szerző.

A következő években ivásra adta a fejét, és elméje lassan elborult. 1818-tól Veszprémben élt, ahol Ruzsitska Ignác néhány táncot lejegyzett tőle, illetve ezeket később nyomtatott formában ki is adta. Az 1820-as években még hegedűlt Pápán és Edelényben gróf Dessewffy Ferncnél. Csermák Antal a maga idejében csekély visszhangot keltett; elfeledve, nyomorban halt meg Veszprémben 1822-ben.

Csermák Antal Bihari Jánossal és Lavotta Jánossal a verbunkos zene legjelentősebb képviselője. Külön érdeme, hogy megkísérelte a népi alapú muzsikát a kamaramuzsikálás és a programzene rangjára emelni. Úttörőnek számított abban a törekvésében, hogy az Európában bevett műzenei formába ültesse át a verbunkos muzsikát.
 
Cím Típus Dátum
Az intézett veszedelem vagy a Haza szeretete Kamarazene 1809