Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Ludmány Emil


brácsa

Születési hely
Debrecen
Születési dátum
1958
Együttes

 
1958-ban született. Zenei tanulmányait 6 éves korában kezdte szülővárosában, Debrecenben. A zeneművészeti szakközépiskolai érettségi után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára került az Énektanár Karvezetés szakra. Ezzel párhuzamosan diplomát szerzett a Zeneművészeti Főiskola brácsa szakán is. Az 1982-83-as tanévben a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Jurij Bashmet növendéke volt, akivel azóta is baráti kapcsolatban van.

Hazatérése után 1981-től 1988-ig a Magyar Állami Operaház zenekarában dolgozott. 1988 óta a pécsi Zeneművészeti Főiskola brácsa és kamarazene tanára, hat évig vezette a vonós tanszék munkáját.

A Budapesti Vonósok alapító tagja. Gyakran és szívesen tesz eleget szóló és kamarazenei felkéréseknek. Számos lemeze jelent meg a Hungaroton, a Laserlight, a Naxos és a Capriccio kiadó gondozásában.