Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szabó Dániel


zongora


 
Szabó Dániel 1975-ben született Komlón zenész szülők gyermekeként, és már 4 éves korában elkezdett zongorázni. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában sokirányú, átfogó művészeti képzésben részesül Apagyi Mária növendékeként. Komolyzenével, a rögtönzés különböző stílusaival és a jazz műfajával egyaránt foglalkozik az intézményben töltött évek során, ahol különleges szerepet kap az egyes művészeti területek - pl. zene és festészet - közti szerkezeti analógiák keresése, elemzése és alkalmazása.

A gimnáziumi érettségi után beiratkozik a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára. Három évvel később Budapestre költözik, hogy felsőfokú tanulmányokat folytasson a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, zongora szakon. 2000-ben diplomázik Binder Károly növendékeként. Emellett francia bölcsészdiplomát is szerez Pécsett.

Korán kezdi a koncertezést; már kisgyerekként is rendszeresen játszik szólóban és különböző zenekari formációkban, Magyarországon és Európa-szerte egyaránt. Komolyzenei alkotások, a jazz és a kortárs improvizáció egyaránt helyet kapnak a repertoárjában. Az első komolyabb jazzhatás 8 éves korában éri, amikor meghallgatja Erroll Garner Concert by the Sea című albumát. J. Haydn D-dúr Zongoraversenyét 12 évesen játssza, 15 éves korában pedig egy teljes, jazzkompozíciókból álló programot ad elő.

1997-ben győztesként tér haza a Litvániában rendezett Nemzetközi Jazz Zongoraversenyről. 1998-ban első díjat nyer a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor Tehetségkutató Jazz Zongoraversenyén. Ennek a sikernek köszönhetően lehetősége nyílik arra, hogy megjelentesse első trióalbumát a Warner Music Hungary gondozásában.

2000-ben megnyeri a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében rendezett Jas Hennessy Solo Piano Competitiont. Ezután önálló koncertet ad meghívott szólistaként a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az I.A.J.E. konferenciáján New Yorkban. Rendszeresen lép fel saját repertoárjával különböző nemzetközi fórumokon (London, Brüsszel, Berlin stb.), ennek az időszaknak lesz a gyümölcse a 2000-ben és 2001-ben megjelenő szóló-, illetve trióalbum.

2001-ben felvételt és teljeskörű ösztöndíjat nyer a Los Angeles-i Henry Mancini Institute-ba, ahol olyan hírességekkel játszhat együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride, Roy Hargrove, Vince Mendoza, Bob Belden, Patti Austin, Dave Carpenter vagy Peter Erskine.

2003-ban elnyeri a Fulbright-ösztöndíjat, amelynek köszönhetően megkezdi posztgraduális tanulmányait a világhírű New England Conservatoryn, Bostonban. Itt 2005 májusában szerzi meg Masters-diplomáját. A Bostonban töltött produktív évek alatt két fantasztikus mestere van: Bob Brookmeyer, akitől zeneszerzést és hangszerelést, illetve Danilo Perez, akitől jazz-zongorát tanul. Más kiváló muzsikus-tanárok is gyarapítják a tudását: Jerry Bergonzi, Steve Lacy, George Garzone, Michael Cain, Marty Ehrlich, Allan Chase vagy Ken Schaphorst. Játszik Maria Schneiderrel, Joe Lovanóval, George Russell-lel, Harvey Masonnal, Herb Pomeroyjal, George Garzone-nal, Frank Tiberivel és Tim Hagansszel; aktív részese Boston sokszínű zenei életének. Sikeres koncerteket ad New Yorkban is. Hazatérései alkalmával többször lép fel az egész világon elismertségnek örvendő olasz altszaxofonossal, Rosario Giulianival.

2005 nyarán saját triójával szoros, nemzetközi érvényű együttműködésbe kezd volt tanárával és mentorával, Bob Brookmeyerrel. Közös projektjük az általa írt, saját kompozíciókból álló repertoárra épül, amelyet az Artist Share (New York) gondozásában várhatóan még 2005-ben lemezre vesznek.

2006-ban elnyerte a Párizsi Főpolgármesteri Hivatal fődíját a Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongoraversenyen.

2018-ban a Kaliforniában megrendezésre kerülő ASCAP/Symphonic Jazz Orchestra "George Duke Commmissioning Prize" győzteseként a Symphonic Jazz Orchestra egy ez alkalomra készült darabját fogja bemutatni 2022 őszén Kaliforniában.

2020 februárjában "Resources" for string orchestra - a "third stream" című zenekari darabját a bécsi Musikvereinben mutatta be a Tonkuenstler Orchester és Peter Erskine.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1998 At the Moment Magneoton 39842 51192 Saját
2000 Free Mind Trio Binder Music Manufactory BMM 0005 3119 4234 Saját
2000 Szabó Dániel: Clusters do-lá stúdio DLCD 173 Saját
2002 Tűzkő Csaba Septet: Zengő kő
(Clangorous Stone)
KCG Records KCG 010
2003 Szabó Dániel: Solo Piano Binder Music Manufactory BMM 0209 Saját
2004 Hey Kids! KCG Records KCG 012
2007 Súrlódások
(Frictions)
Warner S144-21322-2 Saját
2009 Hommage à Kodály BMC Records BMC CD 155
2009 Eclectic Path BMC Records BMC CD 159
2009 Columbus Jazz Nights Vol.1 - Live At The Columbus Jazz Ship Hunnia Records HRCD 922
2010 Szabó Dániel Trió / Chris Potter: Contribution BMC Records BMC CD 151 Saját
2014 Dés András Quartet '13: Tourist No.1 Hunnia Records HRCD 1401
2014 Hungarian Jazz Rhapsody BMC Records BMC CD 187
2019 Borbély Műhely: Grenadilla
(Mihály Borbély Quartet: Grenadilla)
BMC Records BMC CD 281