Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Pavlovits Dávid


gitár, mandolin

Születési hely
Szeged
Születési dátum
1973
Weboldal
További elérhetőség


 
Szegeden 17 évesen kezdett gitárt és zongorát tanulni.
1990-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Konzervatóriumba, ahol gitárt és zeneszerzést tanult. Zenei fejlődésére a legnagyobb hatással Roth Ede volt, aki a Kurtág György nevével fémjelzett iskola és zenei látásmód folytatója, illetve gitáros megalapítója.
1995-ben felvételt nyert a darmstadti Zeneakadémia koncertosztályára, ahol a Soros Alapítvány és a Szegedért Alapítvány ösztöndíjával támogatásával kezdi meg tanulmányait, és 1998-ben gitár szakon kitüntetéssel diplomázik. Legfontosabb tanárai Tilman Hoppstock és Olaf Van Gonnissen voltak. 1997 és 1999 között a mainzi Gutenberg Egyetem zenei fakultásán tanul. 1996-tól magánúton zongora- és zeneszerzéstanulmányokat folytat Grigorij Gruzmannál és Heinz-Wieland Kurznál.

1994 óta rendszeresen koncertezik. Itthon fellépett többek között az Óbudai Társaskörben, a Rádió Márványtermében, a Bartók-Házban, a Fészek Művész Klubban, a Budai Várban, a régi Zeneakadémián, a szegedi Tisza Szállóban és a Szegedi Nemzeti Színházban. Külföldön szólóesteket adott Európa szinte valamennyi országában, olyan kulturális központokban, mint Varsó, Bécs, Minszk, Bukarest, Lipcse, Frankfurt, Párizs, Róma, Genf, Sheffield, Edinburgh vagy Los Angeles és Washington D.C. az Egyesült Államokban. Gyakran szerepel különböző kamarazenei formációkban is Szirtes Edina hegedű- és Sutyinszky Beáta fuvolaművészekkel. Többször szerepelt nemzetközi zenei és kulturális fesztiválok vendégeként, és rendszeresen tart mesterkurzusokat itthon és külföldön.

Első, saját műveket és átiratokat bemutató CD-je 2000-ben jelent meg, amelyet a Gramofon magazin kritikusa szerint "gazdag fantázia, kivételes formaérzék és karakterizáló készség" jellemez.

Művei és átiratai több francia és német kiadónál jelennek meg nyomtatásban, a Ricordi & Co. 1999-ben jelentette meg Ametisztek című sorozatát. A kiadó 2002-ben jelenteti meg Ujjlenyomatok című, magyar népzenei ihletésű ciklusát.

1999 óta a Szegedi Tudományegyetemen tanít zenetörténetet (német nyelven), kamarazenét, zeneelméletet és gitárt. 2000 óta a konzervatóriumi kar tanársegédje. 1999 óta művészeti vezetője az általa alapított Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválnak.

Folyékonyan beszél angolul, németül, franciául, oroszul és olaszul.

Díjak, kitüntetések:
1993 Zory Nemzetközi Gitárverseny, Különdíj
1994 Budapesti Hangszeres Verseny (Zeneakadémia), II. díj
1995 Esztergomi Nemzetközi Gitárverseny, I.díj
1998 Nemzetközi Zeneszerzői Verseny, Viareggio (Olaszország), Különdíj
1999 a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának "Kodály Zoltán" zeneszerzői ösztöndíja

lásd még: Pavlovits Dávid - zeneszerző
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2010 Ligeti and Kurtág at Carnegie Hall BMC Records BMC CD 162