Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Udvardy Tibor


ének - tenor

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1914

 
1914. szeptember 4., Budapest - 1981. július 16., Balatonboglár

A Zeneakadémián 1939-ben végzett Molnár Imre növendékeként. Már vizsgaelőadása nagy közönség és szakmai sikert hozott, ahol a Bajazzók híres áriáját énekelte. Egyöntetű vélemény szerint Pataky Kálmán óta nem volt ilyen gyönyörű hangszínű tenoristája a magyar operakultúrának. Az Operaház azonnal szerződtette, ahol néhány kis szerep után a Hunyadi László (Erkel) címszerepében debütált még 1939-ben.

Egyike volt az Operaház legsokoldalúbb művészeinek. Hangja elsősorban a lírai tenor szólamokra predesztinálta: Faust (Gounod), Lenszkij (Anyegin), Pinkerton (Pillangókisasszony), Alfréd (Traviata) de sikerrel mutatkozott be mint Lohengrin (Wagner) és Siegmund (A walkür), Cavaradossi (Tosca) és Henri (A köpeny), valamint Don José (Carmen) és Canio (Bajazzók) is.

Előnyös színpadi megjelenése, hajlékony hangja az operett-bonviván szerepek megformálására is alkalmassá tette, többek között A víg özvegy és A mosoly országa (Lehár), vagy A denevér (ifj. Johann Strauss) című darabokban. Markáns színészi tehetsége képessé tette a bomlott lelkű, pszichopatologikus figurák megelevenítésére is: Hermann (A pikk dáma), Heródes (Salome) és a Peter Grimes (Britten) címszerepe, mely élete legnagyobb alakítása volt. Említésre méltó még Lucifer (Ránki: Az ember tragédiája), valamint Loge (A Rajna kincse) szerepében is. Pályája végén főleg karakterszerepeket énekelt, melyek közül Sujszkij (Borisz Godunov) megformálása máig emlékezetes.

A koncertpódiumon is elismerést szerzett: Psalmus Hungaricus (Kodály), Cantata Profana (Bartók). Sikerrel vendégszerepelt Moszkvában, Prágában, Bécsben, Szófiában és az USA-ban. A Magyar Rádió több teljes operafelvételt készített a közreműködésével: Pillangókisasszony (Puccini), Hunyadi László (Erkel), Traviata (Verdi), Anyegin (Csajkovszkij), Bajazzók (Leoncavallo).

A nyilvános szerepléstől 1974-ben vonult vissza.

Díjak, kitüntetések:
1952 Liszt-díj
1955 Érdemes Művész
1973 Kiváló Művész