Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Hauser Adrienne


zongora

Születési hely
Debrecen
Születési dátum
1963

 
Zongoratanulmányait négyéves korában kezdte. 1970-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Előkészítő Tagozatára, majd 1981-ben a főiskola zongora tanszakára, ahol Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa volt. 1985-ben III. díjat nyert a Magyar Rádió Zongoraversenyén, és ugyanebben az évben, Varsóban filmet készített róla a Lengyel Televízió. Részt vett több mesterkurzuson Párizsban Yvonne Lefébure-nél, majd Sebők Györgynél képezte tovább magát.

Fellépett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, az Interforumon, a Fazioli és a svájci Bellerive Fesztiválokon, egy lengyelországi Chopin fesztiválon, és a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztiválon, ahol közreműködött Sztravinszkij Les Noces című alkotásának hangversenyén és lemezprodukciójában, mely elnyerte Magyarországon az Év hanglemeze díjat. Második albumán Kocsis Zoltánnal játszik Schönberget és Bartókot. Rendszeresen szerepel a Magyar Rádióban, a hazai és külföldi (Anglia, Ausztria, Németország, Portugália, Franciaország, Lengyelország, Csehország, Egyiptom, Bulgária, Görögország, India, Olaszország, Spanyolország, Svájc) hangversenytermekben. A Magyar Rádiónál több mint negyven felvételét archiválták. 1998-ban megalapította a tiszadobi Zongora Ünnepe Keleten elnevezésű zongorafesztivált, amelynek művészeti vezetője, és amely nemcsak a nemzetközi zenei élet elismerését nyerte el, hanem a Henry Ford díjat is.

12 éve Alapítványt hozott létre Kocsis Zoltánnal a tehetséges gyerekekért Mátészalkán, ahol minden évben jótékonysági koncertet ad. Mátészalka városa Pro Urbe és Tiszadob, Díszpolgári címmel ajándékozta meg a térségért tett művészeti tevékenységéért. A 2002/2003-as évadban koncertezett a Prágai Szimfonikusokkal, Párizsban, Stuttgartban, Kairóban és Franciaországban, a Tavaszi Fesztiválon Békéscsabán, a budapesti Zeneakadémián, és a Miskolci Operafesztiválon. 2004-ben fellépett Szicíliában, Lengyelországban, Svédországban, Isztambulban, a Grazi Operaházban, országos turnén a Nemzeti Filharmónia rendezésében, a Mátészalkai Fényes Napokon, Debrecenben, Szegeden, Kaposvárott, Szentendrén, valamint a Tiszadobi Zongorafesztiválon.