Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kónya István


lant

Születési hely
Nagykanizsa
Születési dátum
Weboldal

 
A szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1985-ben szerzett történelem-ének tanári diplomát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán gitártanulmányokat folytatott Tokos Zoltánnál. 1989-1994 között a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik (1994). Kamarazenei diplomáját 1996-ban szerezte. Közben mesterkurzusokon vett részt Nigel North-nál és Stephen Stubbs-nál. 1993 óta Magyarországon maga is tart hangszeres kurzusokat, így 1996 és 98 között a nyári szombathelyi Régizene Fesztiválon, amelynek ebben az időszakban művészeti igazgatója is volt.
Szólistaként és kamarazenészként számos magyar kastélyban adott hangversenyt, bejárta Európát, számos lemez-, valamint rádiós és televíziós felvételt készített. Első önálló albuma, a Háromévszázad lantzenéje című után, második lemezét Weiss: Lute Suites címmel 2002-ben jelentette meg. Számos nemzetközi fesztiválon vett részt fontos zenekarok tagjaként, így a Capella Leopoldinával, az Armonico Tributo Austriával, a Concerto Piccolo Viennával Ausztriában; az Utrecht’s Barockkal Amszterdamban és Utrechtben; az Ensemble Glorianttal Bremában, Leidenben, Rotterdamban; az Orchestra Sweelinckkel Amszterdamban; Koninklijk Conservatorium Orchestrával Hágában; Ensemble Antiqua Ruhrral Olaszországban, a le Petit Consorttal Párizsban. Amerikában Timothy Bentch tenorral duóban mutatkozott be 2003-ban. Monteverdi minden operáját játszotta a Budapest Kamaraoperával és a Capella Savariával, szerepelt a Monteverdi Operafesztiválon, fellépett a Concerto Armonicoval a francia Barokkzenei Fesztiválon, valamint a Magyar Rádió Zenekarával Handel Messiásában. 2002 nyara óta Kónya istván havonta rendszeres szólóesteket ad a Budai Várban, ahol a magyar, olasz, angol, francia, német, osztrák és kelet-európai reneszánsz és barokk gyöngyszemeit szólaltatja meg.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 3 évszázad lantmuzsikája
(Lute Music From Three Centuries)
Magánkiadás Saját
2002 Weiss, Silvius Leopold: Lantszvitek
(Lute suites)
Magánkiadás Saját
2005 Rauch, Andreas: Ünnepi kantáták / Currus triumphalis musicus Hungaroton HCD 32232 Első felvétel