Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Solti György


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1912

 
1912. október 21., Budapest - 1997. szeptember 5., Antibes

Solti György, századunk egyik legkitűnőbb karmestere, az európai és amerikai zenei világ egyik vezető egyénisége 1912. október 21-én született Budapesten.

A Mester első hangfelvételeit 1947-ben a DECCA kiadónál, zongoristaként Kulenkampff-al (Brahms és Beethoven hegedűszonáták) majd zongoristaként és karmesterként a zürichi Tonhalle Zenekarral (Beethoven Egmont- nyitány) készítette. Több mint 50 évig hűséges volt a DECCA kiadóhoz, melynek gyümölcse 250-nél több, csodálatos felvétel, köztük 45 teljes opera felvétellel. E hatalmas zenei örökség nagyrészt a Bécsi Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, valamint a Chicagói és a Londoni Szimfonikus Zenekarral készült. Felvételeiért számos nemzetközi elismerésben volt része. 32 Grammy-díjával mind a komoly, mind a könnyűzenei művészek körében az első helyen áll.

Solti György Zeneakadémiai tanulmányait zongora- és zeneszerzés szakon 1927 és 1931 között végezte, tanárai Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán voltak. Bár első koncertjén zongoristaként debütált, nem sokkal később a Magyar Állami Operaház karmesterként szerződtette. 1937-ben Toscanini a Salzburgi Fesztiválra őt választotta másodkarmesterének.

A második világháború kitörése előtt Solti György Svájcba menekült, ahol ismét zongoristaként kereste kenyerét. 1942-ben Genfben a zongoristák nemzetközi versenyén első helyezést ért el.

A háború után, 1946-ban az amerikai katonai közigazgatási kormány meghívására Münchenben Beethoven Fidelio című operáját vezényelte, akkora sikerrel, hogy felajánlották neki a Bajorországi Állami Opera zeneigazgatói posztját. Az ezt követő hat évben Solti igazgatása alatt az Opera visszaszerezte régi rangját és jó hírnevét. Müncheni kinevezése alatt felélesztette a Salzburgi Ünnepi Játékokat, valamint fellépett Bécsben, Berlinben, Párizsban, Rómában, Firenzében és Buenos Airesben is.

1952-től kilenc éven át a Frankfurti Opera művészeti és zeneigazgatója, 1961-től 1971-ig a Covent Garden zeneigazgatója volt, majd 1992-ben tiszteletbeli zeneigazgatóvá nevezték ki. A Királyi Operaház (Soltinak köszönhetően) kiemelkedő nemzetközi sikert aratott Az árnyék nélküli asszony, Mózes és Áron valamint Wagner Ringjének angliai premier-előadásával. A DECCA kiadónál, a Bécsi Filharmonikusokkal készítette el (hét év alatt!) minden idők talán egyik leghíresebb felvételét, az egy lemezen rögzített teljes Ring-trilógiát, mely egyben az első teljes stúdiófelvétel is.

Solti György emlékezetes együttműködése a Chicagói Szimfonikusokkal 1954-ben a Raviniai Fesztiválon kezdődött. A zenekarhoz legközelebb a Lyric Opera vendégeként 1956-ban tért vissza, A walkür, a Salome és A végzet hatalma karmestereként. A Chicago Orchestra Hall színpadán 1965. december 9-én debütált, zeneigazgatóként első koncertjeit 1969 szeptemberében tartotta. Solti György 22 évig (1969-1991) állt a zenekar élén. Munkájának köszönhetően a zenekar kivételes nemzetközi hírnévre tett szert. Első közös külföldi turnéjuk 1971-ben volt.

Solti György haláláig korát meghazudtoló aktív életet élt, minden napját kitöltötték a koncert meghívások és egyéb kötelezettségek. Naptárában már a XXI. századra is voltak feljegyzések.

A zenekultúra területén végzett kivételes munkájáért 1972-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte. 1979-től 1984-ig vezető karmesterként és zeneigazgatóként, majd nyugalmazott karmesterként működött a Londoni Filharmonikusok élén. Solti az oxfordi, londoni, durhami, leedsi és surrey-i, az amerikai Yale és Harvard, a chicagói Roosevelt és De Paul egyetemektől, valamint az Eastman zeneiskolától tiszteletbeli zenei doktori fokozatot kapott. A bölcsészettudományok tiszteletbeli doktora címmel tisztelte meg a Greenville-i Furman Egyetem, Dél-Karolinában. E kitüntetések sorát a Bolognai Egyetem által adott zenei, művészeti és drámaköltészeti tudományok tiszteletbeli doktori címe zárja.

A legtöbb Grammy-díj tulajdonosaként Solti György számos más rangos díjat is nyert. 1989-ben a Királyi Filharmonikus Társaság Nagy-Britannia legmagasabb rangú kitüntetésével, az Arany Medállal jutalmazta. (A korábbi kitüntetettek között volt Johannes Brahms, Richard Strauss, Arturo Toscanini és Igor Stravinsky). A londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja volt. 1985 szeptemberében Solti Györgyöt a németországi Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke a Honoris Causa professzora címmel tiszteli meg. A Német Szövetségi Köztársaság a Lovagi Érdemrend Parancsnoki Keresztje címet, majd 1987-ben a Loyola-Mellon Humanities-díjat adományozta neki. Ugyanebben az évben, 75. születésnapja alkalmából a Medal of Merit-díjjal, Chicago legmagasabb kitüntetésével tisztelték meg és bronz mellszobrot emeltek tiszteletére a Lincoln Parkban. Magyarország a Magyar Zászlórenddel, a Musical America pedig az év muzsikusa címmel tüntette ki.

1988-ban a chicagói Városi Polgári Művészeti Alapítványtól (Union League Civic and Arts Foundation) megkapta az Edward Moss Martin-díjat, majd 1992-ben a dániai Leonie Sonning Zenei-díjat. 1990-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki. 1993-ban vehette át a Magyar Érdemrend Középkeresztjét csillaggal és a legmagasabb német címet, a Grosses Verdienstskreuz mit Stern und Schulterband kitüntetést. Ugyanebben az évben, 80. születésnapja alkalmából és a Bécsi Filharmonikusokkal való, több mint 40 éven át tartó együttműködéséért a zenekar megalapította, és elsőként Solti Györgynek ajándékozta a Hans Richter-díjat. 1993 decemberében megkapta a Kennedy Center kitüntetést és a belga Commandeur de l'Ordre de Leopold címet. 1994-ben Portugália elnökétől átvette az Ordem Militar De Santiago De Espada-díjat, az ország legmagasabb polgári kitüntetését (előtte zenészként Stravinsky kapta meg a címet 1954-ben). A francia Becsületrend tulajdonosa, majd 1995-ben megkapta a Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres címet is. 1996-ban Olaszországban is átvehette a Becsületrend Lovagja címet, majd a párizsi Académie du Disque Lyrique megalapította a Solti-díjat, amelyet minden évben egy-egy kiemelkedő fiatal énekes nyerhet el. A rangos kitüntetés első díjazottja az amerikai szoprán, Renée Fleming volt.

A DECCA a közelmúltban újra kiadott két klasszikus Solti-felvételt; az 1997-es legendás Ring-ciklust, majd 1998 őszén egy Strauss-sorozatot.

1998 októberében, halála után egy évvel, a londoni Royal Albert Hall-ban Solti György emlékére koncertet tartottak, amelyet a TV élőben közvetített, és az eseményről hangfelvétel is készült. A gálán a Londoni Filharmonikusok kíséretében többek között Msztyiszlav Rosztropovics, Angela Gheorghiu, Anne Sofie von Otter, Maxim Vengerov és Zubin Mehta szerepelt. A hangversenyen adományokat gyűjtöttek a Solti Alapítványnak. A zenei nevelés és a fiatal tehetségek támogatása céljából létrehozandó nemzetközi alapítvány gondolatát még halála előtt vetette fel Solti György. A budapesti ház falán, Solti gyermekéveinek helyszínén, emléktáblát avattak a Mester tiszteletére.

Solti György 1997. szeptember 5-én hunyt el Dél-Franciaországban (Antibes). Hamvait kérésére Bartók sírja mellett helyzeték örök nyugalomra.