Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Csetényi Gyula


fuvola

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1940
Együttes

 
Zenei tanulmányait Baján, a Liszt Ferenc Állami Zeneiskolában kezdte, majd a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta. 1961-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, ahol 1966-ban Hartai Ferenc növendékeként szerezte meg fuvolaművészi-tanári diplomát. 1967-től 2 éves magyar állami ösztöndíjjal képezte tovább magát Lipcsében, a Mendelssohn Akadémián Erich List professzornál. 1965-ben osztrák ösztöndíjjal a salzburgi Mozarteumban tanult Karlheinz Zoeller professzornál.
A főiskolai évek alatt a Gyöngyösi Állami Zeneiskola tanára volt, 1970-ben nevezték ki a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanárává, ahol jelenleg általános igazgatóhelyettes és gyakorlati tanítást vezető tanár. 1968-70 a MÁV Szimfonikusoknál, majd 1970-74 között az Állami Hangverseny Zenekarban játszott.
1976-84-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debereceni Tagozatán tanított, majd 1987-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci Tagozatán dolgozik, ahol 1989-től az egyetemi ágazaton is tanít, 1995-ben pedig tanszékvezetői megbízást kapott. Számos növendéke, országos és nemzetközi versenyek díjazottjai, ma már külföldön és itthon vezető pozíciókat töltenek be a zenei élet különböző területein. Mint zsűritag rendszeresen részt vesz a hazai versenyek elbírálásában, de meghívást kapott nemzetközi versenyek zsűrijében is: 1993 Olaszország, 1996 Bayreuth, 1998 és 1999 Temesvár. Az Oktatási Minisztérium felkérésére kidolgozta a szakközépiskolai fuvola szak tantervét (NAT), neve szerepel az Országos Szakértői és az Akkreditációs Szakértői Névjegyzékben.
1970-ben Magyar Barokk Trió néven kamaraegyüttest alapított. Mind az együttessel, mind önállóan rendszeres koncerttevékenységet folytat itthon és külföldön. Bemutatkozó hangversenye 1970-ben Frankfurt am Main-ban volt. Fellépett Csehországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Spanyolországban, Lengyelországban, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Franciaországban, Belgiumban több alkalommal. Számos rádiófelvételt készített a budapesti, a bécsi, burgenlandi, grazi, pozsonyi rádiónál, illetve a magyar, német, spanyol, lengyel televízióban. 21 új magyar mű bemutatóját, és első felvételét ő készítette. A közel 1200 fellépése alatt Európa szinte minden országában koncertezett.
1983 óta évente szervezi Baján a Pro Musica Nemzetközi Nyári Akadémiát, ahol a legkiválóbb hazai és külföldi tanárok nyújtanak a zenélni vágyó fiataloknak magas szintű továbbképzési lehetőséget. A Nyári Akadémiának ma már nemzetközi híre van, a hazai hasonló rendezvények között kimagasló helyet foglal el.
1991-ben javaslatára szerveződött meg a Magyar Fuvolás Társaság, amely mára több, mint ötszáz tagot számlál.
1995-99 között a Zenetanárok Társaságának (ZETA) alelnöke volt.
Művészi tevékenységéért 1983-ban SZOT-díjat, a mai magyar zene bemutatásáért és propagálásáért 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1998-ban Artisjus-díjat kapott. 1995-ben a Kulturális Miniszter Németh László-díjjal tüntette ki. 1996-ban a Magyar Fuvolás Társaság legmagasabb szakmai elismeréseként, Doppler-díjat adományozott neki.