Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Csáki András


gitár

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1981
Együttes
Weboldal

 
1981-ben született Budapesten. 11 évesen kezdett gitározni Kozma László tanítványaként. 1996-tól a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium gitártanszakának a növendéke, ahol tanára Szilvágyi Sándor. A Konzervatóriumi érettségi után 2 évig Roth Ede és Arnóth Balázs tanítványa. 2002-ben sikeres felvételi vizsgát tesz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az évben alapított gitártanszakára, ahol 2007-ig folytatja tanulmányait Eötvös József vezetésével.

Fiatalkorától kezdve gyakori résztvevője hazai és külföldi mesterkurzusoknak. Részt vett többek között Remi Boucher, Abel Carlevaro, Costas Cotsiolis, Zoran Dukic, Tilmann Hoppstock, Katona Péter, Kovács Barna, Pablo Marquez, Vásáry Tamás mesterkurzusán.

1996 óta aktív szereplője a hazai és a külföldi koncertéletnek. Sikeres szólóestet adott Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Chilében, Csehországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Németországban, Romániában, Szerbia-Montenegróban, Szlovákiában és az USA-ban. A szólókoncertek mellett lehetősége nyílt versenyművek megszólaltatására is több szimfonikus zenekarral. Számos hazai és külföldi rádió és TV csatorna készített vele felvételeket. 2002-től a Bartók rádió szólistája.

1997-től sikeres résztvevője nemzetközi versenyeknek.
Első díjai:
1999 - IV. Anna Amalia Jugend Gitarrenwettbewerb (Weimar)
1999 - XXVI. Dr. Luis Sigall Musical Contest (Vina del Mar, Chile)
2003 - J. Kaspar Mertz International Guitar Competition (Pozsony)
2004 - John Duarte International Guitar Competition (Rust, Ausztria)
2004 - Jan.Edmund Jurkowski International Guitar Competition (Tychy, Lengyelország)
2005 - XXXV. International Jeunesses Musicales Competition (Belgrád)
2005 - Forum Gitarre. X. International Guitar Competition (Bécs)

Szólista ambíciói mellett nagy súlyt fektet a kamarazenélésre is. 1998 óta tagja az Excanto Régizene Együttesnek. 2004-ben elkészítették az Excanto első CD felvételét. 2005-től állandó kamarapartnere Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolista, akivel számos nagysikerű koncertet adott a Régi Zeneakadémián és az Óbudai Társaskörben.

2005-től a koncertezés mellett tanítással is foglalkozik. Mesterkurzust tartott Franciaországban és az Egyesült Államokban. 2005 szeptemberétől a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium óraadó gitártanára.

2010-ben a Márciusi Ifjak Díjban, 2022-ben pedig zenei előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült.