Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Ulbrich Andrea Edina


ének - mezzoszoprán

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1971

 
Zongoratanulmányait 6 éves korában kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke lett. 1984-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Andor Évanál tanult éneket. 1985-ben Jevgenyij Nyeszterenko, 1989-ben pedig Geszty Sylvia mesterkurzusainak volt hallgatója. 1988-ban a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa, majd diplomája megszerzése után 1989-től szólistája.
Számos nemzetközi énekverseny résztvevője és díjnyertese. 1986-ban a 21. Antonin Dvorák Énekversenyen diplomát szerez, és ugyanebben az évben a 16. Nemzetközi Énekversenyen Párizsban döntőbe kerül. Miután a Bécsi Nemzetközi Belvedere Énekversenyen is a döntőbe jutott, meghívást kapott a Müncheni Operaházba. A güteslohi Nemzetközi Énekverseny döntőjében való szereplése, valamint a Magyar Operaház Mándi Alapítvány által felajánlott díj elnyerése eredményeképpen a Berlini Operaházban énekelhetett meghívott előadóművészként. 1990-ben elnyerte a brüsszeli Bel Canto Verseny mezzoszoprán kategóriájának nagydíját. Ulbrich Andrea számos fesztiválon és koncerten szerepelt itthon és külföldön is: fellépett Észak-Koreában, Bayreuthban, Moszkvában, Párizsban, Amszterdamban, valamint Monte Carlóban.

Díjak, elismerések
1989 Mándi Andor-díj
1992 Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj
1994 Székely Mihály-emlékplakett
1995 Souvenir Díj