Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szekendy Tamás


zongora, csembaló, orgona

Születési hely
Sopron
Születési dátum
1961
Együttes

 
1961. február 21., Sopron – 2014. január 24.

Zongora-, orgona- és csembalóművész. Kilencéves korában kezdett zongorázni, 13 éves korától a soproni Szent Mihály-templom orgonistája volt. A helyi zeneiskola után a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább, 1985-ben a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban zongoraművészi diplomát kapott.

A Capella Savaria Régizene Együttes csembalistája volt. A kamarazenekarral több alkalommal szólistaként is fellépett, közel hetven, köztük számos díjnyertes közös lemezfelvételen szerepelt, de több szólólemezt is készített, főként barokk szerzők orgonaműveiből. Emellett az Authentic Quartet tagjaként is játszott billentyűs hangszereken. A barokk zenét játszó Trio Antiqua tagjaként rendszeresen koncertezett világszerte híres énekesek előadásait kísérve. A koncertezés mellett a győri és a szombathelyi zeneművészeti szakközépiskolában tanított.

A Joseph Haydn Zeneiskola furulya-tanszaka által kiadott két CD-lemez (Reneszánsz és barokk kamarazene (2003), Furulyamuzsika (2010)) continuóját ő látta el.

Díjak:
2008-ban Civitas Fidelissima-díjat kapott Sopron önkormányzatától, 2010-ben a fertődi Esterházy Pál Alapítványtól Esterházy Pál-díjat kapott.