Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Radnai György


ének - bariton

Születési hely
Szurdokpüspöki
Születési dátum
1920

 
1920. augusztus 7., Szurdokpüspöki – 1977. április 4., Budapest

László Gézánál kezdte énektanulmányait, majd az ő ajánlására került a Nemzeti Zenedébe, ahol Nádasdy Kálmán és Pless László növendéke lett. 1947-ben II. díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen.

1948-ban tanulmányai befejezése után szerződtette az Operaház, ahol Tonio (Bajazzók) szerepében debütált és rövid időn belül 1977-ig, haláláig a dalszínház egyik vezető hősbaritonja lett. Szerepeit sötét, tömör zengésű hangja mellett rendkívül kidolgozott színészi munkával tette hitelessé, melyben a jellemábrázolás, az érthető szövegmondás és a biztos stílusismeret egyforma jelentőségű volt.

Legnagyobb sikereit Verdi operáiban aratta, mint Rigoletto, Jago (Otello), Macbeth, Falstaff és Ford (Falstaff), Simon Boccanegra, Germont (Traviata) és Amonasro (Aida), Don Carlos (A végzet hatalma - csak rádiófelvételen), de Puccini műveiben is kiváló alakításokat nyújtott, mint Scarpia (Tosca), Gianni Schicchi, Jack Rance (A nyugat lánya), Sharpless (Pillangókisasszony), Lescaut (Manon Lescaut), Marcel (Bohémélet) és Ping (Turandot). Gazdag repertoárjából ki kell emelni még Papagenót (A varázsfuvola), a Hoffmann meséi négyes baritonszerepét, Escamillót (Carmen), Alfiót (Parasztbecsület), Hans Sachsot (A nürnbergi mesterdalnokok) és a Hegyek alján Sebastianóját.

Jelentős szerepe volt még Figaro (A sevillai borbély), Don Magnifico (Hamupipőke), Malatesta és Don Pasquale (Don Pasquale), Lord Ashton (Lammermoori Lucia), Kurwenal (Trisztán és Izolda), Nilakantha (Lakmé), Dodon cár (Az aranykakas), Faninal (A rózsalovag), Don Inigo Gomez (A pásztoróra). Modern operákban is nagy sikert aratott, mint Porgy (Porgy és Bess), Lockit (Britten: Koldusopera), Dr. Schön (Lulu) és Wozzeck, valamint A király Orff Az okos lány című darabjában.

Emlékezetes alakításokat nyújtott magyar operákban és daljátékokban is: Tiborc (Bánk bán), Cillei Ulrik (Hunyadi László), Gazdag legény (Székely fonó), Marci kocsis és Háry János, Strázsamester (János vitéz). Tíz új magyar operabemutató közreműködője volt, többek között: Miska (Ránki: Pomádé király új ruhája), Férj (Petrovics: C’est la guerre), Szvidrigaljov (Petrovics: Bűn és bűnhődés), Pósalaky (Szabó Ferenc: Légy jó mindhalálig), Színészkirály (Szokolay: Hamlet), a Vezír és a Kádi (Farkas: A bűvös szekrény – csak rádió és TV felvételen).

Sokoldalúságára jellemző, hogy szívesen fellépett más műfajokban is, így énekelt operettet (például Frankot A denevérben vagy Zsupánt A cigánybáróban), sanzont, népdalt, sőt magyar nótát is. Vendégszerepelt a volt szocialista országokban, valamint Ausztriában, Törökországban és Kanadában.

Pályájának súlyos betegsége vetett véget, de még halála előtt pár hónappal is sikerrel énekelte Rigolettót (legnagyobb szerepét), a mű Lamberto Gardelli vezényelte felújításán.

Díjak, kitüntetések:
1965 Érdemes Művész
1972 Kiváló Művész
1975 Kossuth-díj
1977 SZOT-díj