Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Delly Rózsi


ének - szoprán, ének - mezzoszoprán, ének

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1912

 
1912. december 16., Budapest – 2000. március 4., Budapest

A Zeneakadémián dr. Székelyhidi Ferenc növendékeként tanult énekelni 1936 és 1940 között, majd Rómában, Bécsben és Salzburgban képezte tovább énektudását.

Rendkívül nagy terjedelmű és vivőerejű hangja, valamint kirobbanó temperamentuma egyaránt alkalmassá tették a nagy drámai szoprán és mezzoszoprán szerepek megformálására. Hatalmas sikerrel énekelte Turandot, Sába királynője, Santuzza (Patrasztbecsület), Eboli (Don Carlos), Amneris (Aida), Gertrudis királyné (Bánk bán) és Judit (A kékszakállú herceg vára) szerepét egyaránt. Legnagyobb sikereit azonban Wagner operákban aratta. Hosszú ideig ő volt az Operaház egyetlen „hivatásos” Wagner-hősnője (Némethy Ella utódjakén). Máig emlékezetesek Ortrud (Lohengrin), Vénusz (Tannhäuser), Brünnhilde és Fricka (A walkür, Siegfried, Az istenek alkonya) és természetesen Izolda (Trisztán és Izolda) alakításai.

1946-ban Santuzza szerepében beugrással debütált az Operaházban, melynek 1947 és 1973 között volt rendes tagja. Fellépett Európa számos jelentős operaházában, énekelt Moszkvában, Bernben, Brüsszelben, Párizsban, Londonban, valamint a volt szocialista országokban, sőt nemzetközileg elismert Wagner-énekesnőként még a Bayreuthi Ünnepi Játékokra is meghívást kapott.

Énekelt Otto Klemperer és Lamberto Gardelli vezényelte előadásokon, valamint Wolfgang Windgassen, Anja Silja és Kónya Sándor partnereként.

Izzó, drámai feszültséget keltő színpadi jelenlétének köszönhetően (az említetteken kívül) emlékezetesek még Heródiás (Salome), Kabanicha (Janácek: Katya Kabanova), valamint az Uzsorásné (Petrovics: Bűn és bűnhődés, ősbemutató) alakításai is.

Alkalmanként még nyugalomba vonulása után is fellépett, az 1980-as években még prózai szerepben is (Örkény: Macskajáték - Cs. Bruckner Adelaida).

Díjak, elismerések:
1959 Érdemes művész
1973 Kiváló művész
1993 A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 Erkel Ferenc: Bánk bán/ Hunyadi László (részletek) Hungaroton HRC 1054 Echo sorozat
2001 50 éves a Hungaroton - Énekművészek (1951-2001)
(Fifty Years of Hungaroton - Singers)
Hungaroton HCD 32096-98 3 CD