Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szőnyi Olga


ének - mezzoszoprán

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1933

 
1933. július 2., Budapest – 2013. január 22., Budapest

Már gyermekként Lichtenberg Emilnél, majd 1950-től az Operaház kórusában énekelt. Közben a Zeneakadémián dr. Sipos Jenő és Varga Pál növendékeként tanult énekelni.

1952-ben lett az Operaház magánénekesnője, ahol első jelentős szerepe 1954-ben a Don Carlos (Verdi) Eboli hercegnője volt, mely A kékszakállú herceg vára (Bartók) Juditjával együtt pályája legemlékezetesebb alakításai közé tartozott. (Például ő volt Eboli a Don Carlos 1969-es nagysikerű felújításán Gianandrea Gavazzeni vezényletével, Juditot pedig Európa és Amerika számos operaházában és hangversenytermében is sikerrel szólaltatta meg.)

Minden regiszterében kiegyenlített gyönyörű hang, színpadra termett külső, nagy színészi készség és átélés jellemezték művészetét. Különösen a romantikus és a 20. századi operák hősnőit formálta meg nagy sikerrel. Ideális Amneris (Aida), Carmen (Bizet), Vénusz (Tannhäuser), Brangäne (Trisztán és Izolda), Brünnhilde (A walkür), Sába királynője, Marina (Borisz Godunov), Gertrudis (Bánk bán) és Leonóra (Fidelio) volt, de sikerrel énekelte Dorabella (Cosi fan tutte), Zaira (A török Itáliában), Lady Pamela (Fra Diavolo), Octavian (A rózsalovag), Heródiás (Salome), a Komponista (Ariadne Naxos szigetén), Concepción (Ravel: A pásztoróra), Geschwitz grófnő (Berg: Lulu), Lady Milford (Einem: Ármány és szerelem), Kádár Kata (Hajdú Mihály), Jancsi (Humperdinck: Jancsi és Juliska), Cluvia és Éva anyja (Ránki: Az ember tragédiája) szerepét is.

Sokat vendégszerepelt külföldön, Csehszlovákiában, a Szovjetunióban, Belgiumban, Ausztriában, de énekelt Londonban, Montrealban, Bostonban, Chicagóban és New Yorkban is. 1962 és 1965 között a kölni opera, 1979-től pedig a bécsi Staatsoper állandó vendége volt.

Batta András búcsúztatójában így méltatta: „Szőnyi Olga éneklésre, pontosabban drámai figurák énekléssel való megjelenítésére született. Aki csak egyszer is találkozott vele, azonnal megérezte a nagy egyéniség varázsát. Ezt nem lehet mérni, ennek nincsenek indikátorai. Olyan dolog ez, ami még a művészi teljesítményen is fölül áll.”

Díjak, kitüntetések:
1962 Liszt-díj
1971 Érdemes Művész
1994 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje
1996 A Magyar Állami Operaház örökös tagja cím
2011 Bartók-Pásztory-díj
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1994 Kodály Zoltán: Háry János; Variations on a Hungarian Folksong Decca 443 488-2 2 CD
2000 Bizet, Georges: Carmen (részletek) Hungaroton HCD 32026 Nagy Magyar Énekesek sorozat
2000 Erkel Ferenc: Bánk bán/ Hunyadi László (részletek) Hungaroton HRC 1054 Echo sorozat
2001 50 éves a Hungaroton - Énekművészek (1951-2001)
(Fifty Years of Hungaroton - Singers)
Hungaroton HCD 32096-98 3 CD