Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Pál Tamás


karmester

Születési hely
Gyula
Születési dátum
1937
Weboldal

 
Pál Tamás a mai magyar karmesterek egyik kiemelkedő személyisége. Neve jól cseng a világ hangversenytermeiben, de különösen operaházaiban, hiszen a nagy tapasztalatú dirigens Ausztrália kivételével minden kontinensen bizonyította rendkívüli képességeit a zenedrámák megszólaltatásában. Párját ritkító zenei műveltsége, a műfaj iránti érzékenysége és zenepedagógiai képességei a magyar operajátszás doyenjévé tették a nagy múltú karmestert. Kiváló és sokoldalú zenei szakember, munkáját nemcsak alázattal, de az újdonságra, a fejlődésre mindig nyitottan végzi.

Pályáját Budapesten kezdte, de igazán Szegeden bontakoztatta ki. Nagy ívű nemzetközi karrierje is innen indult, s tapasztalatait ebben a városban kamatoztatva tette Szegedet az operaélet ismert, megbecsült centrumává. Rendszeres magyarországi elkötelezettségei mellett a világ számos pontjára hívták dirigálni. Olaszország és Franciaország több nagyvárosában éppúgy sikerrel szerepelt, mint Limában, Portlandben vagy épp Caracasban.

Pályafutása során vezényelte a teljes olasz operarepertoárt, méltán tekintik az olasz bel canto elmélyült szakértőjének. A méltán népszerű és világhírű művek interpretálása mellett ugyanakkor Pál Tamás aktívan részt vett az operai repertoár szélesítésében. Jelentős művek újrafelfedezése fűződik nevéhez, s ezek közül nem egy – így Salieri Falstaff-ja, Cimarosa Il Pittore Parigino-ja, Liszt Don Sanche-a – a nemzetközi műsorrend élő részévé vált.

Számos jelentős és színvonalas koncert- és operafelvétel elkészítésében működött közre karmesterként. A felvételek olyan jó nevű zenei kiadóknál jelentek meg, mint a Warner Music, vagy a klasszikus felvételek egyik nagy kiadója a Naxos, illetve a minőségéről európai szinten is elismert Hungaroton.

Több éves tanári működése során, a budapesti Zeneakadémián korrepetitorok és énekesek generációit nevelte, jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának operaénekes növendékeivel foglalkozik. Tudását és tehetségét az utóbbi időben operaprodukciók rendezőjeként is kamatoztatja.


Díjak:

- Vaszy Viktor-díj, 2018
- A Szegedért Alapítvány fődíja, 2017
- Pro Urbe Szeged, 2016
- A Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja, 2012
- Dömötör-díj – életműdíj, 2011
- A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat), 2006
- Kiváló művész, 1997
- Liszt Ferenc-díj, 1975