Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Oross Veronika


fuvola

Születési hely
Gyõr
Születési dátum
1973
Együttes

 
1973-ban született Győrben. Diplomáját 1997-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1995-ben elnyertea Yamaha cég ösztöndíját, 2000-ben a kulturális tárca Fischer Annie ösztöndíjjal jutalmazta.

1995-től szólófuvolása a budapesti MÁV Szimfonikus zenekarnak, ahol 2000-ben megválasztották „Az év zenekari zenészének”. Közreműködött a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a luxemburgi Európai Szólisták Zenekar és a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának koncertjein is.

A Concordia Fúvósötös tagjaként 1995-ben második díjat nyert a Budapest–Bécs–Prága Nyári Akadémia zenei versenyén. 1996-ban harmadik díjat kapott a Trapaniban megrendezett Nemzetközi Kamarazenei Versenyen és 1997-ben első díjjal jutalmazták a Párizsi Nemzetközi Kamarazenei Versenyen. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamaraművészként egyaránt.

1995 óta számtalan közös fellépése volt Polónyi Ágnes hárfaművésszel Magyarországon és külföldön egyaránt. Koncerteket adtak egyenes adásban a maygar Rádió különböző műsoraiban, televíziós felvételek készültek játékukról. 2001-ben készítették el első közös CD-jüket „Salade Française” címmel, amelyen XIX. és XX. századi francia zeneszerzők (Godard, Saint-Saëns, Bozza, Obert, Ravel, Fauré) művei hallhatók.

2003-ban megalapították a Pont Kamaraművészeti Stúdiót (tagjai még: Venekei Mariann táncművész, Cakó Ferenc képzőművész, Papp János színművész). Az együttes célja, hogy a XXI. század emberének művészetekkel kapcsolatos igényeit is kielégítse azáltal, hogy az előadásokon a megszokottól eltérően több művészeti ág egyidejű vagy egymás melletti megszólaltatása, látványa és egymásra hatása fokozott művészi élményt nyújtson.

A fuvola-hárfa kettős repertoárján szerepelnek művek Bachtól Mozartig, Debussytől Saint-Saëns-ig, valamint az ebben a felállásban zenei csemegének számító Ravi Shankar és Piazzola szerzeményei, de nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs és a magyar zene népszerűsítésére is.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 Partiták és concertók csembalóra és fúvósegyüttesre
(Partitas & Concertos)
Hungaroton HCD 31918