Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Molnár Zoltán


trombita

Születési hely
Nyíregyháza
Születési dátum
1965

 
Molnár Zoltán 1965-ben született Nyíregyházán. Édesapja katonazenész volt Nyíregyházán. Már gyerekkorától kezdve vonzotta a zenész szakma. 1979-től 1984-ig a Magyar Zenész Tiszthelyettes képző Szakközépiskolában tanult, majd ezt követően felvételt nyert 1984-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Budapesten, ahol többek között olyan neve tanároktól tanulhatott, mint Szűcs Zoltán, ahol végül trombitaművész, -tanár végzettséget szerzett. Tanulmányai alatt 1981-ben elnyerte a Concertino Prága Nemzetközi Kamarazenei Verseny első díját, két évvel később, 1983-ban pedig a Magyar Televízió Ki Mit Tud vetélkedőjében lett első helyezett klasszikus zene kategóriában. 1985-ben megnyerte a Barcs Nemzetközi Rézfúvós Versenyt, 1990-ben pedig a Narbonnne Nemzetközi Rézfúvós Verseny második helyezettje lett.

1987-ben, harmadéves korában ösztöndíjjasként kezdett el játszani az Állami Hangversenyzenekarban (a Nemzeti Filharmonikusok jogelődjénél). Havonta egy koncertet adtak két éven keresztül, ezt követően pedig egy próbajáték után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja és trombita szólamvezetője lett 1989-ben.

Az Akadémia Rézfúvós Kvintett alapítója. 1990-től a Vulkán György által vezetett CAE, valamint a Tea jazz-rock zenekar tagja. 1994-ben eMeRTon díjazott lett a Tea zenekarral. Ezen együttesekkel lemezfelvételeket, filmzenefelvételeket készített. Szóló fellépéseken, az együttesekkel turnékon vett részt Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában, Franciaországban, Spanyolországban, Svájcban, Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2005 óta folytat oktatói tevékenységet, trombita főtárgy tanárként.

Mesterkurzusokat tartott Magyarországon és az Egyesült Államokban. A balmazújvárosi Trombitástábor tanára és elindítója 2000-től, országos közép- és főiskolai trombitaversenyeken zsűritag.

2005-ben megalapította a svájci Opera VIVA Fesztivál Zenekart. 2006-tól a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának trombita tanára.

1998-ban és 2016-ban elnyerte a Nemzeti Filharmonikusok év művésze díját.