Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Janota Gábor


fagott

Születési hely
Torda (Románia)
Születési dátum
1936

 
1961-ben, Rudas Imre növendékeként végzett a Zeneakadémián; közben II. díjat nyert az 1958-as Müncheni Fagottversenyen (az I. díjat nem adták ki). 1962 és 1970 között a Rádiózenekar első fagottosa, 1970 és 1972 valamint 1974 és 1976 között a kanadai London Symphony Orchestra első fagottosa, 1977-től 1993-ig - több külföldi megszakítással - az Állami Hangversenyzenekar első, majd második fagottot játszó művésze volt. Évtizedekig a Liszt Ferenc Kamarazenekar első fagottosi teendőit is ellátta; nemzetközi versenyek zsűritagja, több új magyar mű itthoni és külföldi bemutatója, számos országban hangversenyezett és több szólólemeze készült.

A 19. században kialakult hivatásos koncertélet a fúvós hangszerek közül csak a fuvolát és klarinétot "engedte" önálló funkcióval pódiumra lépni; számos, korábban jelentős szólókkal ellátott zenekari hangszer azonban teljesen háttérbe szorult, feladata kizárólag mint "beosztott" zenekari szólamnak volt.

Egy-egy ilyen hangszer feltámasztása a tehetségesek és elhivatottak dolga. A fagottot Janota Gábor támasztotta fel és küldetését éppen a magyar hanglemezgyártás fedezte fel elsőként. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral Vivaldi-concertókat rögzített, majd más régi és kortárs muzsikát játszott hanglemezre. Tizenhat új magyar fagott darab ősbemutatója fűződik a nevéhez. Ezek közül számos darabot neki ajánlottak (Bozay Attila, Kocsár Miklós, Láng István és mások). Kanadai és osztrák szerzők is írtak és ajánlottak számára műveket. A Hummel és Johann Christian Bach fagottversenyeit tartalmazó felvételről (amelyen szintén a Liszt Ferenc Kamarazenekar volt a partnere) a külföldi sajtó is lelkendezve írt: ... "Nem kell a fagott szerelmesének lenni ahhoz, hogy a hallgató élvezetet találjon a felcsendülő muzsikában: Janota Gábor személyében bámulatra méltó szólistára talált a két versenymű [...] A lemez tökéletes egyensúlyt valósít meg a versenymű előadásában és hangzásában" - olvashatták a The New Records olvasói.

A hetvenes években - első Vivaldi-felvételének köszönve a meghívást - Kanadában dolgozott; zenekarban játszott, kamarázott, mint a New Chamber Winds tagja, szólózott és nyári kurzusokon tanított. Vendégprofesszora volt a University of Western Ontario, University of Toronto, University of Victoria zenei fakultásainak, mesterkurzusokat tartott Kanadában, Belgiumban, 1994 óta pedig rendszeresen Ausztriában. 1972 és 2006 között - több külföldi megszakítással - a Zeneakadémia tanára. Időközben megjelent a Vivaldi-concertók második lemeze is. A kilencvenes években adta közre Kortárs magyar művek fagottra és zongorára című CD-jét, amelyen Kocsis Zoltán és Körmendi Klára a partnere.

Művészetének alapvető sajátossága, hogy sosem akart mást kihozni a fagottból, mint ami a hangszer egyénisége, sosem félt a vaskos, testes megszólaltatásoktól, nem finomkodott: ismeri a fagott lelkét és a zene törvényeit, amelyek minden hangszeren azonosak. Hangszeréről és repertoárjáról így nyilatkozott: "Technikailag természetesen igyekszem maximálisan kihasználni a modern hangszer adta lehetőségeket, hiszen ezek könnyebbséget, illetve gazdagabb kifejezési skálát kínálnak. Ami a művészi elképzelést illeti, abban viszont szeretnék annyira korhű lenni, amennyire ez mai tudásunk, zenetörténeti és stílusismereteink szerint egyáltalán lehetséges."

Vallja, hogy az elmúlt két évszázadban szegényessé fogyott szólófagott-irodalom bővíthető. Átdolgozásra és közreadásra alkalmas rég elfelejtett műveket kutat fel, kortárs zeneszerzőket inspirál arra, hogy komponáljanak hangszerére. Úgy gondolja, hogy a hangszer népszerűsítése érdekében a magasabb regisztereiben jobban kihasználható francia fagott technikai tulajdonságait kellene a szép hangú német fagotton megteremteni.

Tóth Anna
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1995 Hommage Magyar Rádió MR 011 4 CD
1997 Kortárs magyar zene fagottra és zongorára
(Contemporary Hungarian Music for Basson and Piano)
Hungaroton HCD 31725