Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Vázsonyi János


szaxofon

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1970

 
Vázsonyi János 1970-ben született Budapesten, zenész családban. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának szakszofon szakára járt, majd a Buddhista Főiskolán folytatott tanulmányokat. Első zenekarával, a jazzrockot játsszó Egon a falonnal fellépett a Pori Jazzfesztiválon. Következő együttesével, a Drumsszal három etnodzsessz nagylemezt készített, jelenleg a Tritonnal ugyancsak a népzenét és a dzsesszt ötvözi, megtoldva klasszikus zenei elemekkel. Zenekaraival többször turnézott Franciaországban, Olaszországban, Németországban, játszott a Kőszegi Quintettel, Zoller Attilával és Gadó Gáborral, számos lemezen közreműködött.
A klasszikus és barokk zenéhez fűződő viszonyát a szüleivel - hegedűs édesapjával és zongoratanárnő édesanyjával - való együttmuzsikálás során mélyítette el. Különleges hangszerelési megoldásaival - kürt-szaxofon, orgona-szaxofon - túllép a bevett interpretálási szokásokon, ahogy mostani szólóprojectje is igazi unikum a klasszikus zene területén: Telemann és mások barokk kánonszonátáit adja elő egyedül, a második szólóhangszerest egy visszhanggal helyettesítve.

Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szakszofonon történő interpretálása. Magánkiadásban már korábban megjelentetett egy ilyen albumot Tribute címmel. A BMC gondozásában 2001 őszén jelent meg Shades of Bach (BMC CD 054) címmel Bach művek szaxofon-átiratait tartalmazó lemeze.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 Bach, J. S. - Revisited BMC Records BMC CD 043
2001 Vázsonyi János: Shades of Bach BMC Records BMC CD 054 Saját
2003 Nigun: KlezJazz Etnofon Records ER-CD 59
2005 DJ Triton featuring Pollapop: Under the Sea over the Hills Magánkiadás