Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Király Ádám


zongora

Születési hely
Születési dátum
1998

 
Király Ádám 1998. november 4-én született Magyarországon. 6 éves kora óta zongorázik. Tanulmányait az Érdi Lukin László Zeneiskola után 2013-tól a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatta zongora és zeneszerzés szakon. Tanárai Dobszay-Meskó Ilona, Horváth Bálint és Löwenberg Dániel voltak. A sikeres felvételit követően 2018 szeptemberétől budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait zongora BA szakon, jelenleg az egyetem MA zongora szakos hallgatója. Volt és jelenlegi tanárai: Szokolay Balázs, Wagner Rita, Kemenes András, Várjon Dénes, Csalog Gábor és Borbély László.

Zongora tanulmányai mellett lehetősége nyílt 2021 szeptemberétől elkezdeni zeneszerzés tanulmányait a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen, ahol Martin Lichtfuss és Periklis Liakakis növendéke. A zongora és zeneszerzés mellett fontos számára a kamarazenélés. Fellépett többek között Lengyelországban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban.

Számos zongora- kamarazene- illetve zeneszerzés versenyen ért el helyezést. 2016-ban első helyezést ért el a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Zeneszerzői Pályázatán, egy évvel később pedig kiemelt első helyezett lett a szegedi VIII. Országos Kamarazene Versenyen. 2019-ben a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyének második helyezését vehette át. A 2020-as Bartók Világverseny zeneszerző fordulójában műve bejutott a döntőbe (8. hely). Részt vett többek között Rohmann Imre, Pauk György, Fejérvári Zoltán, Giovanni Guzzo és Farkas Gábor mesterkurzusain.