Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szives Márton Gábor


ütőhangszerek

Születési hely
Születési dátum
Weboldal

 
Szives Márton kezdetben klarinétozni tanult az ütőhangszerek mellett. A váci konzervatórium után a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán folytatta tanulmányait, ahol ütőhangszeres művész és tanár diplomát szerzett. Egyetemi évei alatt a "Legyen a zene mindenkié" koncertsorozat szervezőjeként volt jelen, s már ekkor elkezdte performatikus és cross-over koncertjeit.

Többszörös versenygyőztes stílusát performatív koncertjein viszi színpadra Európa-szerte. Folyamatosan dolgozik külföldi és magyar szerzőkkel, hogy a hazai újzenei kamrazene- és ütőhangszeres irodalmat fejlessze. Kutatásaiban, publikációiban a kortárs zenei irányzatok hatását kutatja a koncertgyakorlatban és a hangszeres zenében.

A Samodai-Szives Duó tagja, kikkel egyedülálló trombita-ütőhangszeres műveket mutatnak be. Az ő nevükhöz fűződik Dubrovay László "Három tétel trombitára és ütőhangszerekre" című művének magyarországi bemutatója és első felvétele.

2015 óta tematikus, ütőhangszerekre épülő crossover koncerteket szervez. Évente 8-10, nemzetközi és magyar szerzők által neki ajánlott művel a marosvásárhelyi Kultúrpalotától a floridai Lynn Universityig hívták színpadra. Koncertjein a vizualitást, és a performanszot ötvözi könnyed hangszerkezelésével. 2016 óta a Műpa Üvegterem, a Mini Fesztivál, a Vántus Napok fellépője és az európai kortárszenei fórumok előadója. Saját stílusát új zongoraszerű marimba-kezelésével és közönségbarát zenei performanszaival építette ki.

A Bartók Béla Művészeti SZKI és AMI tanára, a Samodai-Szives Duó, a Klatzow Projekt és a Munkácsy Projekt művészeti vezetője. A Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának elnökségi tagja. Önkéntesként ifjúsági és hobbi fúvószenekarok munkáját segíti, résztvevő sok tudomány- és művészet-népszerűsítő programban. Munkásságáért több díj mellett 2015-ben elnyerte a Pro Arte Aranyérmet. Kutatásaiért több éven keresztül a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj és az ÚNKP támogatottja. 2023-ban megkapta az MMA Ösztöndíjprogramjának támogatását. Publikációit a dallamjátszó ütőhangszerek fejlődéséből írja, mely a technikai fejlődéseket és az új játéktechnikai lehetőségeket fejtegeti.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2020 László Dubrovay: Three Moevements for Trumpet and Percussion Magánkiadás Saját
2021 Samodai-Szives Duo: Incantation Magánkiadás Saját
2023 László Dubrovay: Duos and solos for four Inexhaustible ie-063 Saját