Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Samodai Bence János


trombita

Születési hely
Tiszafüred
Születési dátum
Weboldal

 
Samodai Bence János Tiszafüreden született. 9 éves kora óta trombitál. 2003-tól 2010-ig a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolában Fekete Zsolt növendékeként, majd négy évig a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult. Ezt követően felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karára 2014-ben, ahol BA diplomát szerzett 2017-ben. 2016-tól 2017-ig a Claudio Monteverdi Conservatorio Bolzano képzésén vett részt. 2018-ban pedig a Lynn University Florida részképzésének hallgatója volt, ezzel párhuzamosan 2017-től a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán folytatta tanulmányait, ahol 2020-ban szerzett Osztatlan tanári diplomát. 2019-ben SZTE Talent és Sófi Ösztöndíjat kapott, előtte pedig az Új Nemzeti Kiválósági Program mesterszakos támogatottja volt.

Két nemzetközi és két országos trombitaversenyen is első helyezést ért el egyetemi évei alatt. Szerbiában és Oroszországban pedig kamara és zenekari nemzetközi versenyek első díjait vehette át. Első helyezést ért el a 42. Rézfúvós és Ütőhangszeres országos versenyen Debrecenben. Kiemelt eső helyezett volt Bulgáriában az International Trumpet Compétition for Junior Trumpet Players verseny szóló trombita kategóriájában 2019-ben. A III. "Wiener Klassiker" Danubia Talents online nemzetközi versenyen kategóriájának pedig a legjobbja lett. A 10th International Music Competition kamaraverseny kategóriájában Szives Mártonnal duóban lettek első díjazottak. Valamint megnyerte a XI. Országos Egyetemi Trombitaversenyt is Budapesten.

A Parlando zenetudományi folyóirat megjelentette barokk trombitahasználatról szóló kutatását, melynek címe: A trombitajáték szerepe a régizenében. 2018-tól közös koncerteket adott Magyarországon és Kanadában Dóbisz Áronnal és Varnus Xavérral. 2020-ban pedig a Filharmónia "Köszönjük Magyarország" programjának támogatásával valósult meg magyarországi koncertkörútja.

A Szegedi Nemzeti Színházban több alkalommal fellépett zenészként, közreműködött többek között Donizetti: Szerelmi bájital, a János király és a Tóték című előadásokban. Színpadi zenészként fellépett a Szegedi Szabadtéri Játékokon Shakespeare Rómeó és Júlia című művében.

A szóló zenélés mellett több formációban is kipróbálta magát. Többször játszott Big Bandban például a Chameleon Jazz Band tagjaként, a Suncity Brass tagjaként pedig pop zenéket alakítottak át fúvószenekarra. Mindemellett két kamaraformációnak is tagja. Dóbisz Áronnal orgona és trombita duóként zenélnek, mígy Szives Mártonnal egy ütőhangszeres és trombita duót alkotnak, és csak kortárs darabokat játszanak. A 2019-es Őszi Kulturális Fesztiválon valamint Békéscsabán, Szegeden és a Művészetek Palotájában is előadták Dubrovay László három tételes művét (Three Movements for Trumpet and Percussion), mely kifejezetten trombitára és ütőhangszerekre írodott.

2020-tól a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Rézfúvós Tanszékén és a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban előadó és tanár.

2021-ben Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell a Deák téri evangélikus templomban című online albumát Bornemissza Péter-különdíjban részesítette a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE).
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2020 László Dubrovay: Three Moevements for Trumpet and Percussion Magánkiadás Saját
2021 Samodai-Szives Duo: Incantation Magánkiadás Saját
2023 László Dubrovay: Duos and solos for four Inexhaustible ie-063 Saját