Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Török Levente


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1993
Weboldal

 
Török Levente 1993. április 13-án született Budapesten, zenész családban. Zongora- és zeneszerzés szakon tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd ezt követően az Universität für Musik und darstellende Kunst Wien bécsi egyetemen folytatta tanulmányait karmester szakon Mark Stringer és Yuji Yuasa, korrepetitor szakon pedig Konrad Leitner növendékeként, ahol 2015-ben szerezte meg diplomáját.

Már zenei tanulmányai alatt, konzervatóriumi évei során a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának korrepetitoraként dolgozott. Operakarmesterként 2014 májusában debütált a Schönbrunni Kastélyszínházban Mozart Don Giovannijával Christoph Ulrich Meier asszisztenseként. A 2014/2015-ös évadban a Bécsi Állami Operaház karigazgatójának asszisztenseként pedig a Kórusakadémiát vezette. Több zenei fesztiválon is dolgozott asszisztens karmesterként és korrepetitorként. 2014-től kezdve a welsi Wagner Fesztivál állandó asszisztens karmestere, ahol olyan neves művészekkel működött együtt, mint Peter Seiffert vagy Lioba Braun, és ahol Ralf Weikert vezetésével többek között Wagner Lohengrinjének és Tannhäuserének előkészítésében vett részt. 2016-ban az ománi Royal Operába is eljutott a Fesztivál Lohengrin vendégjátéka kapcsán.

2017-ben Sir Simon Rattle-vel dolgozott együtt a márciusi Baden-badeni Ünnepi Játékokon a Tosca korrepetitoraként. Még ugyanebben az évben ősszel pedig Teodor Currentzis asszisztense volt a Bohéméletben. 2015 és 2018 között a Theater Regensburg vezénylő korrepetitora volt, ahol többek között Ella Milch-Sheriff Die Banalität der Liebe című operáját is vezényelte. 2018 őszétől kezdve az Ulmi Színház első karmestere, ahol olyan műveket dirigált többek között, mint a Rigoletto, a Jancsi és Juliska, a Fidelio, a Hamupipőke (Massenet), a Der Wetter aus Dingsda, a My Fair Lady, Donizetti Lammermoori Lucia vagy Wagner A bolygó hollandi című operája.

A Magyar Állami Operaházban 2019-ben mutatkozott be Kodály Zoltán Háry Jánosával, melyet még ugyanabban az évben októberben Erkel Hunyadi Lászlója is követett.

2020 nyarán, a Weinviertler Festspiele-n egy Bolygó hollandi-produkció zenei vezetője volt, ahol többek között KS Tomasz Konieczny-val, Boross Csillával, Anna Gabler-rel, Franz Hawlata-val és a Győri Filharmonikus Zenekarral dolgozott együtt.

2021-ben első helyezést ért el az 1. Nemzetközi Karmesterversenyen a spanyolországi Llíriában (I Llíria City of Music International Orchestra Conducting Competition). Az első díjjal számos meghívást kapott spanyol szimfonikus zenekarokhoz: a Spanyol Nemzeti Filharmonikusok, a Spanyol Rádió és TV Szimfonikus Zenekara, a Sevillai, a Málagai és a Murciai Szimfonikus Zenekar élén mutatkozhat be.