Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Horti Lilla


ének - szoprán

Születési hely
Csongrád
Születési dátum
1992
Weboldal

 
Horti Lilla Junior Prima- és Cziffra-díjas operaénekes zenész családban született 1992. november 8-án Csongrádon. Hat éves korában ismerkedett meg keresztanyjának köszönhetően az operával, mikor Budapesten a Magyar Állami Operaházban A Figaro házasságát nézték meg közösen, mely a mai napig meghatározó élmény az életében. Már kislány korától kezdve énekelt a családi kórusban, édesapjával és nővérével rendszeresen felléptek kórusművekkel gyülekezetekben és különféle városi rendezvényeken, valamint a nyári zenei táborok kórusaiban is gyakran énekelt egyházzenei műveket.

Zenét a csongrádi művészeti iskolában kezdett tanulni édesapja irányítása alatt, majd fuvola és ének szakon folytatta tanulmányait. Kezdetben Dulics Tímea irányításával tanult hangképzést. A szegedi Vántus János Zeneművészeti Szakközépiskolába még fuvola szakra jelentkezett, melyet egy év után abbahagyott, és mint klasszikus énekes fejezte be tanulmányait Somogyvári Tímea Zita növendékeként. 2012-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertesi Ingridtől, valamint 2015-től opera mesterszakon Marton Évától és Virág Emesétől tanulhatott. Diplomáját 2017-ben kitüntetéssel szerezte meg. Magyarországi tanulmányai mellett Spanyolországban is tanult.

Számos népdaléneklési, vers- és prózamondó, majd énekversenyen indult és ért el helyezést. 2009-ben elnyerte Csongrád Város Polgármesteri Dicséretét kiemelkedő művészeti tevékenységéért. 2011-ben páros ének kategóriában második helyezett lett a XI. Országos Kodály Zoltán szolfézs-, páros ének- és népdaléneklési versenyen, valamint még ugyanebben az évben 3. díjat nyert a IV. Országos Varga László Zeneiskolai Énekversenyen, "Az év 1000 Mestere" díjat az Országos szakmai versenyen, 2. díjat és különdíjat a VII. Országos, II. Nemzetközi Simándy József Énekverseny I. kategóriájában, valamint első és különdíjat a VII. Országos Ádám Jenő dalversenyen. Két évvel később, 2013-ban a VIII. Országos, III. Nemzetközi Simándy József Énekverseny II. kategóriájában 2. helyezett és különdíjazott lett (Parsifal-, Miskolci Filharmonikusok-, Fidelio-, és Bartók Rádió különdíja). 2016-ban szintén második helyezést ért el a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, és még ugyanebben az évben a 22. Nemzetközi Ferruccio Tagliavini Énekverseny második kategóriájának első helyezettje is lett az ausztriai Deutschlandsbergben, valamint megkapta a legjobb szopránnak járó, Joan Sutherland alapította díjat is. 2017-ben Zeneművészet kategóriában a Junior Prima díjat, 2018-ban pedig a Cziffra Fesztivál Tehetségdíját vehette át.

2012 nyarán debütált operaszínpadon a Szegedi Szabadtéri Játékokon, ahol Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című operáiban láthatta a közönség. Szintén 2012-ben beválogatták az Ifjúsági Világkórusba, és így egy hónapon át képviselhette hazánkat Cipruson. Szólistaként első szerepe Mozart Varázsfuvolájában az Első dáma volt a 2013/2014-es évadban a Zeneakadémia Koncertközpontban (művészeti vezető: Marton Éva, rendező: Almási-Tóth András, karmester: Alpaslan Ertüngealp), melyet azóta több alkalommal elénekelt különféle rendezésekben. Ugyanitt fellépett A tavasz ébredésében és a Jolanta cipőjében is.

Az Operaház színpadán 2017-ben debütált első főszerepében Mimìként Puccini Bohéméletében, melyet azóta több szerep is követett: Fiordiligi (Mozart: Cosí fan tutte), Nedda (Leoncavallo: Bajazzók), Rosalinda (Strauss: Denevér), Bess (Gershwin: Porgy és Bess), Freia istennő (Wagner: A Rajna kincse), Anna (Puccini: Lidércek) és Mimì (Leoncavallo: Bohémek), Angelika (Vajda János: A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása).

Több alkalommal is szerepelt a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által vezetett nyári Fesztivál Akadémia Budapest fellépői között, de részt vett már Balázs János Cziffra Fesztiválján, valamint az MVM Zenergia hangversenyeken is. A 2017/2018-as évadban szólistaként együtt lépett fel a Kelemen Kvartettel, ahol Schönberg 2. vonósnégyesét szólaltatták meg együtt. A Fischer Ádám vezette Wagner Fesztiválok rendszeres résztvevője a Művészetek Palotájában. Közös koncertet adott többek között tanáraival, Kertesi Ingriddel és Virág Emesével a Bartók Rádió Márványtermében. Nem csak hazánkban, de számos más országban, így Ausztriában, Hollandiában, Spanyolországban és Franciaországban is énekelt már.