Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kovács Endre


orgona

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1936
Weboldal

 
Budapest, 1936. június 5. - Budapest, 2015. április 3.

Kovács Endre orgonaművész 1936. június 5-én született Budapesten. Édesapja, Kovács Zoltán református lelkész volt Kistarcsán. Zongorázni is a kistarcsai református parókián tanult meg. Kovács Endre már 8 éves korától kísérte a kistarcsai, később pedig a Salétrom utcai református templom istentiszteleteit. Középiskolai tanulmányait a Lónyai utcai Református Gimnáziumban kezdte meg, majd a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban folytatta. Gyerekkorától fogva orvos szeretett volna lenni, azonban édesapja lelkipásztori hivatása okán "osztályidegennek" minősítették, és nem vették fel az orvosi egyetemre, így végül, példaképe, Dr. Albert Schweitzer hatására, aki az orvosi hivatása mellett orgonán is játszott, a zenészi pályát választotta. Az orgona iránt is Schweitzer hatására kezdett el érdeklődni, a végső döntést pedig azután hozta meg, hogy hallotta a Deák téri evangélikus templomban Zalánfy Aladárt Bach műveket játszani.

A Bartók Béla Konzervatóriumban Zalánfy Aladár és Gergely Ferenc növendéke volt. Zeneszerzést Major Ervinnél tanult. Az 1960-as években Hollandiában Anton Heiller, Marie-Claire Alain és Cor Kee orgona mesterkurzusain vett részt, majd Bécsben folytatta tanulmányait, szintén Anton Heillernél. 1964-ben első, 1965-ben pedig második díjat nyert Anton Heiller mesterkurzusán (Haarlem).

12 évesen, 1948. december 26-án orgonált először a budapesti Salétrom utcai református templom istentiszteletén, ahol 1955-ig helyettes orgonista, majd a templom kántora volt.

1962-ben nyert felvételt az Országos Filharmóniába, ahol 1976-tól hangversenyrendezőként és műsorszerkesztőként dolgozott. Az itt végzett munkájának is köszönhető, hogy az 1960-as években elindultak a templomi hangversenyek az országban. Az igazi áttörés és siker 1980-ban következett be az általa szervezett Árokháthy emlékhangversenyen. 1981-től már évente több alkalommal rendeztek hangversenyeket, "Zenés áhítatokat", 1985 október 1-jétől kezdve pedig minden évben ünnepi hangversenyt szervezett a Zene Világnapján. De gyakran adott karitatív célból is koncerteket, 1979-től például rendszeresen fellépett a budapesti Albert Schweitzer Szeretetotthonban.

1991-től 1996-os nyugdíjba vonulásáig a Nemzeti Filharmónia szakmai igazgatóhelyettese volt. Ezt követően több évig a Dél-Dunántúli Filharmónia Kht. (Pécs) művészeti tanácsadójaként tevékenykedett. Az ő tervei alapján újították fel a kőröshegyi Szent Kereszt templom orgonáját 1970-ben, ahol ezt követően nyílt lehetőség a Musica Antiqua Hungarica és a Cantus Pannonicus koncertsorozatok megrendezésére. Több lemeze is megjelent 1969 és 1997 között. 1976-ban átvehette a Nemzetközi Liszt Hanglemez Nagydíjat (Grandprix de Disque). 1970-ben és 1981-ben "A Szocialista Kultúráért" a népművelés terén kifejtett kiváló munkájáért kitüntetést vehette át.

1989-ben, a baseli Európai Ökumenikus Konferenciára 30 tagú küldöttséget szervezett a római katolikus és a református gyülekezetből. A Musica Sacra segítségével próbálta közelebb hozni egymáshoz a katolikus és református hívőket. Rendszeresen rendezett ökumenikus hangversenyeket is többek között a Horváth Mihály téri és a Rezső téri római katolikus templomban.

1962-től szinte minden hazai templomban fellépett szólóesteken, koncertezett neves zenekarok és művészek meghívott vendégeként, valamint kísérőjeként. Gyakori közreműködője volt például a Tomkins Énekegyüttesnek, a Budapesti Kamarazenekarnak és a Pest-megyei Szimfonikus Zenekarnak. Széles repertoárjában J. S. Bach, Liszt Ferenc, César Franck, Max Reger és Antalffy-Zsíros Dezső orgonaművei is gyakran elhangzottak. Európai karrierje is ekkor kezdődött. A 2000-es évekig rendszeresen turnézott Svájcban és Európa városaiban.

Az aktív koncertezést 72 évesen, 2008-ban fejezte be. 2015. április 3-án hunyt el Budapesten.