Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Korcsolán Orsolya


hegedű

Születési hely
Születési dátum
Weboldal

 
Korcsolán Orsolya már 12 éves korában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályának növendéke lett Budapesten, ahol kitüntetéssel diplomázott a későbbiekben. Tanulmányait Solti György tanácsára New Yorkban folytatta a The Juilliard School-on, ahol Dorothy DeLay, Masao Kawasaki és Itzhak Perlman növendékeként szerezte meg 2001-ben mesterdiplomáját. A New York-i Dorothy DeLay és a Cornelius Vander Starr díjak nyertese.

A zenélés mellett fontos számára, hogy tudását tovább adja az elkövetkező nemzedéknek is, így megalapította Bécsben saját magán zeneiskoláját a Pálffy-palotában Musikschule in Wien néven, valamint ehhez kapcsolódóan az International Palffy Masterclasses elnevezésű nyári akadémiát is. Mindezek mellett hazánkban és világszerte is tart nemzetközi kurzusokat. Tanított például a New York-i Juilliard School nagyköveteként a Bratislava-i British International Schoolban, és mesterkurzusokat tartott az University of Arts in Tirana (Albania) egyetemén is.

Részt vett már többek között a budapesti Goldmark Fesztiválon, az Ifjú Művészek Nyári Akadémiáján Debrecenben, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében fellépett a Budapest Music Centerben az Anima Musicae Kamarazenekarral, a Klassz a pARTon Fesztiválon a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Japánban a Pacific Music Festival meghívott művészeként Christoph Eschenbach vezényletével pedig Mahler 8. Szimfóniáját adta elő a Kitara Hall-ban. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint például David Krakauer, Avi Avital, Zubin Mehta, Michael Thomas, Christoph Eschenbach, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a bécsi Musikverein, vagy a New York-i Shir Amy Ensemble. Az ő nevéhez fűződik Karl Amadeus Hartmann Concerto Funebre című hegedűversenyének magyarországi bemutatója.

Első két hangfelvételét a Solo Musica München adta ki, de több lemeze jelent már meg a Deutshce Grammophon gondozásában is. Többek között ők adták ki Kuti Sándor kamaraműveit feldolgozó lemezét is, akinek életművéről jelenleg könyvet is ír Sándor Kuti - Music in Silenced címmel. A Holokausztban elnémított zeneszerzők munkásságának elhivatott tolmácsolója. A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely Hiányzó láncszemek elnevezésű koncertsorozatának egyik alapítója, valamint a Zsidó Kulturális- és Nyári fesztivál nagykövete, a Jüdische Kulturwochen Wien rezidens művésze és művészeti tanácsadója.

2020. március 17-én debütált a bécsi Musikverein Brahms termében új zenekara, melyet férjével, Sugár Gergellyel, a Bécsi Szimfonikus Zenekar kürtművészével alapított Anna Rothschild Ensemble Wien néven, és amelynek koncertmestere és társművészeti vezetője is egyben.