Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Berecz Mihály


zongora

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1997
Weboldal

 
Berecz Mihály 1997-ben született Budapesten. A zene szeretetét édesapjától, Berecz András népzenész és mesemondótól örökölte. Elsősorban a gyimesi népzenék, valamint Bartók, Kodály és Bach művei határozták meg gyermekkorát. Játszani is egy gyimesi népi ütőhangszeren, az ütőgardonon játszott először. Ezt követően hét éves korában kezdett el hegedülni, kilenc évesen pedig Major Edit irányítása alatt zongorázni. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában Kőrösiné Belák Erzsébet és Ulrich István növendéke volt. Bár fő hangszere a zongora, hegedűn is sokáig játszott még, tagja volt a konzervatórium zenekarának, előtte pedig a Tücsök Zenekar koncertmestere volt.

2013. május 30-án, 16 évesen debütált a Művészetek Palotájában, ahol Ravel G-dúr zongoraversenyét adta elő Kocsis Zoltán vezényletével. Kocsis Zoltán mellett olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint Vásáry Tamás, Vashegyi György, Gál Tamás, Záborszky Kálmán, Keller András és Ménesi Gergely. Fellépett többek között a Zuglói Filharmóniával, a Miskolci Szimfonikusokkal, a Kassai Állami Hangversenyzenekarral, a Concerto Budapesttel, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával és a Nemzeti Filharmonikusokkal. Meghívottként szólókoncertet adott az Operaházban megrendezett Faust-bálon, de láthatta már a nagyközönség a Zeneakadémia Nagytermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Pozsonyi Állami Filharmónia Nagytermében is. 2013-ban fellépett Liszt Magyar Fantáziájával a berlini Konzerthausban, 2017-ben pedig a berlini Philharmonie-ban Beethoven c-moll zongoraversenyét játszotta.

Részt vett Némethy Attila, Csalog Gábor, Kelemen Barnabás, Kemenes András, Arie Vardi, Vásáry Tamás, Pascal Devoyon, Imogen Cooper, Malcolm Bilson, Ian Fountain, Hamish Milne és Michail Markov mesterkurzusain. Repertoárja igen széles körű, Bachtól kezdve a kortárs darabokig. A Magyar Rádió Márványtermében nyolc részes koncertsorozat keretében mutatja be Bartók összes zongoraművét.

Számos hazai és nemzetközi zongoraversenyen vett részt és ért el rangos helyezést. 2010-ben kiemelt első díjat kapott a XII. Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen. Egy évvel később kiemelt nívódíjban részesült a III. Országos Bartók Béla Zeneiskola Zongoraversenyén, ahol különdíjazott is volt a legjobb Bartók mű előadásáért. 2012-ben a prágai Barvinok Nemzetközi Tehetségkutató Versenyen arany díjazott lett. Két évvel később pedig az Év Embere Díj Zugló elismerést vehette át, és még ugyanebben az évben a VI. Zeneszerzőversenyen előadói különdíjban is részesült. A XV. Országos Szakközépiskolai Zongoraverseny első helyezettje volt 2015-ben, elvitte a verseny nagydíját és különdíját is. 2017-ben megnyerte a Debut Berlin 2017 Nemzetközi Zongoraversenyt. Szintén 2017-ben a II. Manhattan Nemzetközi Zenei Versenyen első helyezett lett, 2018-ban pedig elnyerte a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen díját.

2017 óta Londonban folytatja egyetemi tanulmányait Christopher Elton osztályában a Királyi Zeneakadémián. Több területen is kipróbálta már magát, a zongora mellett néhányszor már vezényelt kamarazenekart is.

2020-ban Junior Prima díjban részesült.