Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Boros Mihály


zongora

Születési hely
Pécs
Születési dátum
2003
Weboldal

 
Boros Mihály 2003. április 11-én született Pécsett. Már 5 évesen elkezdett érdeklődni a zongora iránt. Zenei tanulmányait 6 évesen kezdte meg a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában Megyimóreczné Schmidt Ildikó tanítványaként. Nyolcévesen pedig már a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola Különleges Tehetségek Osztályának hallgatója volt.

2013-ban részt vett Lang Lang kínai zongorista nemzetközi kurzusán, és még ebben az évben játszott A sivatag hercege című zenés játékban a Pécsi Nemzeti Színházban Ashil főszerepében.

2014-ben megnyerte a Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató műsor első évadát, majd ezt követően, 11 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Osztályába. Egy évvel később, 2015 januárjában a New York-i Lincoln Center Avery Fisher Hall-ban debütált, Magyarországon pedig a Zeneakadémia nagytermében mutatkozott be a Győri Filharmonikus Zenakarral. Még ugyanebben az évben az Armel Operafesztivál különdíjasa lett, és Zürichben léphetett fel a Pannon Filharmonikusokkal együtt.

2016-ban önálló estet adott a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a Művészetek Palotájában. Az estről lemezfelvétel is készült. Két évvel később szintén a Müpában lépett fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar felkérésére a Kocsis Zoltán emlékére rendezett hangversenyen.

2017 óta Bogányi Gergely a mentora. 2020-ban érettségizett 17 évesen a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumban. 2017-től kezdve pedig a Müncheni Hochschule für Musik und Theater hallgatója (Fakultät für Hochbegabte - Jungstudium).

Nyolc éves kora óta indul zenei versenyeken, azóta minden hazai verseny korcsoport-győztese lett, de nyert többek között Milánóban, Rómában és Párizsban is. A világ legrangosabb kurzusainak volt a résztvevője (pl.: Philadelphia Young Pinaists' Academy, PianoTexas). A világ számos részén adott már koncertet, fellépett többek között Londonban, Kínában, New Yorkban, Párizsban, Stockholmban, Göteborgban, Brüsszelben, Iszlamabadban, Lahorban, Karacsiban, Tokióban, Oszakában, Pekingben, Sanghajban és Sao Paulóban. Több mesterkurzuson is részt vett, tanárai között voltak Bruno Rigutto, Arie Vardi, Bogányi Gergely, Gary Graffman, Ungár Tamás, Yoheved Kaplinsky, Emile Naoumoff, Bernd Goetzke és Philippe Bianconi.

2015-ben átvehette a Pécs Város Fiatal Tehetséged díját, azaz a Márk Tamás díjat. 2016-ban Junior Prima díjat kapott, 2019-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri dicséretében részesült, 2020-ban pedig a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díjat vehette át.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2017 A Virtuózok felfedezettje: Boros Misi önálló koncertje a Nemzeti Filharmonikusokkal MG Records Kft. Saját
2 CD
2022 Misi Boros: Inspirations - Works by Brahms, Chopin Hungaroton HCD 32873 Saját