Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Balogh Ádám


zongora

Születési hely
Pécs
Születési dátum
1997

 
Balogh Ádám 1997. október 30-án született Pécsett muzsikus család gyermekeként. 7 évesen kezdett zongorázni a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában Megyimóreczné Schmidt Ildikó növendékeként, és 13 éves koráig 8 országos versenyen nyert első díjat. Köztük a Budapest Fesztiválzenekar zeneiskolásoknak rendezett versenyén, aminek eredményeképpen 2010-ben debütálhatott a zenekarral, Fischer Iván vezényletével játszhatta Mozart d-moll zongoraversenyét Budapesten, valamint kétszer végzett az Országos Zeneiskola Ferenczy György Zongoraverseny élén is. Azóta szerepelt már többek között a Berlini Konzerthaus zenekarával, a Concerto Budapesttel, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Pannon Filharmonikusokkal, az Óbudai Danubia Zenakarral, és a Zuglói Filharmoniával. 12 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Osztályába, ahol Némethy Attila és Eckhardt Gábor tanítványa volt.

Számos nemzetközi versenyről is sikeresen térhetett haza. A Szegedi Kortárszenei Verseny, az ausztriai Takács Jenő, a Budapesti Chopin, a milánó-i PianoTalents, a zágrábi Young Virtuoso, a hágai The Hague, a New York-i NYCA Worldwide Debut, az izraeli Tel Hai Concerto Competition nemzetközi zongoraversenyek díjnyertese. A New York-i IKIF fesztivál versenyén második helyezett lett, az amerikai Cooper Nemzetközi Zongoraversenyen döntőbe jutott, az egyik legrangosabb, Texasban megrendezett zongoraverseny, a CliburnJunior kategóriában pedig különdíjjal gazdagodhatott. 2019-ben második helyezést ért el a Bartók Világversenyen.

A neves Curtis Intézetben megrendezett Philadelphia Young Pianists’ Academy-re többször nyert ösztöndíjas meghívást, illetve a PianoTexas és a LAUS Academy fesztiválokon is részt vett. Olyan tanároktól vehetett órákat többek között, mint Dimitry Bashkirov, Kocsis Zoltán, Roger Muraro, Yohaved Kaplinsky, Stanislav Loudenitch, Ching-Yun Hu, Emanuel Krasovsky, Jerome Lowenthal, Douglas Humpherys, Dina Yoffe, Margarita Shevchenko, Alon Goldstein, Wojciech Switala, Mauritio Moretti, Sandra Shapiro, Ungár Tamás, Rév Lívia és Alexander Moutouzkine. Az utóbbi években fellépett Dortmund, Berlin, Amsterdam, Basel, Dubrovnik, Philadelphia, Fort Worth, Lagrasse (Franciaország), Róma és Milánó koncerthelyszínein. A magyar zenei színtereken is gyakran szerepel, fellépett már a Müpa-ban, a BMC-ben, a Pesti Vigadóban, a Zeneakadémia nagytermében, és a pécsi Kodály Központban is.

2016 és 2019 között a Zeneakadémián tanult, ahol tanárai Némethy Attila, Gulyás Márta és Perényi Miklós voltak. 2018-ban felvételt nyert Arie Vardi osztályába a Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannoverbe.

2017-ben Junior Prima díjjal, valamint Pécs város első Ifjúsági Tüke-díjával jutalmazták. 2019-ben Fischer Annie ösztöndíjban részesült. 2022-ben elnyerte a Kocsis-Hauser Alapítvány által alapított Kocsis Zoltán-díj különdíját.