Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Molnár Anna


ének - mezzoszoprán

Születési hely
Budapest
Születési dátum
Weboldal

 
Molnár Anna mezzoszoprán 2017-ben Meláth Andrea növendékeként szerzett oratórium- és dalénekművész mesterdiplomát a Zeneakadémián. 2016-ban Erasmus ösztöndíjjal egy szemesztert a Hágai Királyi Zeneakadémián tanult.

Kamaraénekesként a Vashegyi György-féle Purcell Kórussal, Rolf Beck Nemzetközi Kórusakadémiájával, valamint a Philippe Herreweghe vezette Collegium Vocale Genttel lép fel rendszeresen, de meghallgatása sikeres volt a Cappella Amsterdamba (Daniel Reuss) és a Nederlands Kamerkoorba (Peter Dijkstra) is.

Kiemelt szerepe van életében a kortárs, a barokk zenének, a dal műfajának és az operának is. Szólistaként többször lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében és Solti György Kamaratermében, a Müpában, a BMC-ben valamint a FUGAban.

Olyan szerepeket formált meg többek közt, mint Ottavia és Valletto a Poppea megkoronázásából, Didymus a Theodoraból vagy Dorabella a Così fan tutte-ból - elsőt Michael Chance, utóbbi hármat Vashegyi György vezetése alatt. 2018 óta énekel a Magyar Állami Operaház produkcióiban. 2019-ben Horváth Csaba Forte Társulatával a bécsi MuTh Theaterben mutatták be az El valahová című zenés - fizikai színházi előadást, amit azóta a Trafó House-ban játszanak. Ugyanebben az évben az Anya, a Szűz és Stefánia szerepét énekelte Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő című báboperájában a szerző vezényletével. 2020-ban szintén Vajda Gergely, Esterházy Péter regényén alapuló, Annának ajánlott Fuharosok című mono-operájának ősbemutatóját énekelte az UMZE Ensemble közreműködésével és a szerző vezetésével.

Életében kiemelt szerepe van a kortárs zenének. Rendszeresen énekli mai szerzők kompozícióit, többen neki is ajánlják műveiket, számos ősbemutató fűződik a nevéhez. Olyan nagy kihívást jelentő darabok szerepelnek repertoárján, mint Webern: 4 Lieder (op. 12), Schönberg: Pierrot Lunaire, Boulez: Le Marteau sans maître vagy Berio: Folk Songs, O King és Sequenza III című művei. Visszatérő fellépője a CentriFUGA Kortárszenei Műhely, A Hallgatás Napja és a CAFe Budapest programjainak, valamint énekelt a Kamara.hu Fesztiválon is. 2017 óta közreműködik szólistáként az Eötvös Péter és Vajda Gergely vezette karmester kurzusokon, az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány koncertjein. Három újzenei kurzuson is részt vett: a Darmstadti Újzenei Nyári Akadémián Donatienne Michel-Dansac, az Ensemble Linea strasbourgi Nyári Akadémiáján Françoise Kubler, a grazi Impulson pedig Agata Zubel és Andreas Fischer növendékeként.

Továbbá részt vett a következő neves előadók mesterkurzusain: Nancy Argenta, Ingrid Attrot, Marcel Boone, Hamari Júlia, Margreet Honig, Peter Kooij, Kovács Ágnes, Dorothee Mields, Thomas Quasthoff, Schultz Katalin, Claudio di Segni és Vashegyi György.

Több ízben volt szólistája a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, az Orfeo Zenekarnak és az UMZE Ensemble-nek, valamint koncertezett például az Óbudai Danubia Zenekarral, a MÁV-, Duna- és Miskolci Szimfonikus Zenekarral.

Szólistaként olyan karmesterekkel és dolgozott együtt, mint: Rolf Beck, Csaba Péter, Dénes István, Farkas Róbert, Keller András, Kesselyák Gergely, Pad Zoltán, Somos Csaba, Vajda Gergely és Vashegyi György.

Kórustagként pedig: Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Hamar Zsolt, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Kovács János, Medveczky Ádám, Zubin Mehta, Francesc Prat, Krzysztof Penderecki, Helmuth Rilling, Masaaki Suzuki, Maciej Tworek és Hugh Wolff.

Háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas (2016, 2017, 2018) és a Bank of China ösztöndíjában is részesült 2017-ben.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2022 Tóth Armand: Költők asztala
(Armand Tóth: Poets' Table)
Rabán Zeneművészeti Bt. RB-CD-02