Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Simon Izabella


zongora

Születési hely
Születési dátum
Weboldal

 
Simon Izabella a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte zongoraművész diplomáját Kurtág György, Rados Ferenc és Jandó Jenő tanítványaként. Diplomája megszerzése óta rendszeres fellépő vendége a legrangosabb nemzetközi fesztiváloknak, mint például a Schiff András és Heinz Holliger vezette Ittingeni a Végh Sándor alapította Prussia Cove, a Maribori és az évente megrendezésre kerülő Marlboro Fesztiválnak (USA). Az utóbbi években fellépett többek között a Cheltenham Fesztiválon, a Heidelberg Fesztiválon, a Hitzacker Fesztiválon, a Schwetzingeni Ünnepi Játékokon, a Nelson Kamarazene-fesztiválon (Új-Zéland) és a Kempten Kamarazene-fesztiválon, olyan partnerek társaságában, mint Heinz Holliger, Steven Isserlis, Perényi Miklós, Christoph Richter és Radovan Vlatkovic. Különösen fontos feladatának tartja a dalirodalom népszerűsítését, melyet jól mutatnak Sass Sylviával, Rost Andreával, Ruth Ziesakkal és Hanno Müller-Brachmannal való közös fellépései. Szólistaként a magyar zenekarok mellett olyan nemzetközi együttesekkel lépett fel, mint a Kremerata Baltica, a Camerata Bern vagy a Camerata Zürich. Férjével, Várjon Dénes zongoraművésszel itthon és külföldön egyaránt négykezes és kétzongorás fellépéseket tartanak.

Lemezfelvételei készültek Várjon Dénessel (A nagy fúga), Sass Sylviával Liszt és Schubert dalaiból (Cant Art kiadó) és Rost Andreával Bartók, Kodály és Ligeti dalaiból (Warner kiadó). Magyarországi fellépései mellett a következő évadban vendégszerepel többek között a Beethovenfest-en (Bonn), a Marlboro Fesztiválon (USA), Pfinstfestival (Brunegg), a Mahler Fesztiválon a Budapesti Fesztiválzenekarral (Brugge).

2015-től nagysikerű gyerekkoncert sorozata indult, melyben a klasszikus zenét a középpontba állítva a társművészetek segítségével kalauzolja a gyerekeket a művészetek világába.

Nagysikerű new york-i 92Y koncertterem-beli fellépése után 2010-ben meghívták a világhírű amerikai Bard Egyetemre, ahol vendégprofesszorként tanított. A kamarazenét népszerűsítendő először az ő ötlete alapján került megrendezésre a Kamarazene Éjszakája, olyan rangos művészek közreműködésével, mint Steven Isserlis vagy Rados Ferenc.