Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Seleljo Irén


zongora

Születési hely
Születési dátum
1987

 
Seleljo Irén 1987-ben született Ungváron (Kárpátalja). 7 évesen kezdett el zongorázni édesanyjánál, Seleljo Alexandránál a bonyhádi zeneiskolában. A zeneiskolai évek alatt elért eredményei közé tartozik az 1999-ben, Tolna megyei zongoraversenyen elért II., 2000-ben és 2002-ben pedig I. helyezés. Tanulmányait a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. Kőrösiné Belák Erzsébet növendékeként 2003-ban III. díjat és különdíjat nyert a szakközépiskolák országos zongoraversenyén, Békéscsabán. 2006 februárjában, a szakközépiskolák számára rendezett országos kamaraversenyen kamaratársával kiemelt nívódíjban részesültek.

2006-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Némethy Attila és Gulyás István növendéke lett. 2008-ban elnyerte a Bard College ösztöndíját, melynek köszönhetően Jeremy Denknél folytathatta zongoratanulmányait. 2011-ben mesterdiplomát szerzett zongoraművész és tanár szakon, majd ezt követően felvételt nyert a bécsi Konservatorium Wien Privatuniverität hangszeres zongorakísérő szakára, Denise Benda osztályába.

Több együttesnek is tagja (Seleljo Duó, Duonarchie, Trio di Vienna). Repertoárja a barokk zenétől egészen a kortárs darabokig terjed. Nemcsak Magyarországon, de külföldön is többször fellépett már (pl.: Ausztria, Szlovénia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Románia, Szlovénia, Chile). 2013-ban jelent meg első lemeze Art of Duo címmel a Col legno gondozásában. A Seleljo Duó tagjaként számos koncertjéről készített felvételt a Bartók Rádió.

Bécsben él, a Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien, valamint a Kunstuniversität Graz tanàra.