Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Schweigert György


nagybőgő

Születési hely
Születési dátum

 
Schweigert György nagybőgőművész, hét éves korában kezdett el csellózni, néhány évvel később – a jazz muzsika hatására – megkezdte nagybőgő tanulmányait is. Tanára a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Lukácsházi István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig Pege Aladár volt.

Diplomája megszerzése után 1992 és 1996 között tagja volt a Fischer Iván által vezetett Budapesti Fesztiválzenekarnak. 5 éven keresztül a világ leghíresebb karmestereivel dolgozott, olyan világsztárokkal mint Yehudi Menuhin, Leonard Bernstein, Solti György.

Számos lemezfelvételt készített és turnézott Európa-szerte, Észak- és Dél-Amerikában. Rangos nemzetközi fesztiválokon, a világ legfontosabb koncerttermeiben lépett fel, többek között Carnegie Hall – New York, Filharmonie – Berlin, Musikverein – Bécs, Concertgebouw – Amszterdam.

Rendszeresen koncertezett nemzetközi kamarazenei fesztiválokon, olyan kiváló partnerekkel és együttesekkel mint például a világhírű énekes, Robert Holl, vagy a Daniel Quartet.

1997 és 2000 között szólóbőgőse és szólamvezetője volt a belgiumi I Fiamminghi kamarazenekarnak, majd 2000 és 2013 között a Holland Rádió Zenekarának. Több mint 30 TV, rádió- és CD-felvételt készített zenei világsztárokkal, partnerei között megtalálható Eötvös Péter, Ton Koopman, Frans Brüggen, Phillip Herreweghe, Thomas Zehetmaier.

2005 és 2006 között Kocsis Zoltán felkérésére a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bőgőszólamát is irányította szólamvezetőként.

Nagybőgős szólistakén fellépett többek között a Budapesti Vonósok, az I Fiamminghi, a Váci Szimfonikus Zenekar és a Holland Rádió Zenekar meghívott művészeként.

Schweigert György korhű barokk hangszeres előadóként is rendkívül aktív, a magyar és nemzetközi kamarakoncertek egyik legkeresettebb continuo és kamarazene nagybőgőse. Alapító tagja volt a Concerto Armonico kamarazenekarnak, több évtizede olyan rangos európai barokk együttesek állandó vendégművésze, mint például az Orfeo Zenekar, az Anima Eterna, a Clemencic Consort vagy a Wiener Akademie. A két utóbbi együttesben barokk csellón is játszott.

2009-ben Ábrahám Márta hegedűművésszel megalapította az Ábrahám Consort régizene együttest.

2013 óta a Concerto Budapest szimfonikus zenekar szólamvezető nagybőgőse.