Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szappanos György


basszusgitár

Születési hely
Születési dátum
1966

 
1966 - 2021

Az általános iskolai évek alatt zongorázni és gitározni tanult, s utóbbi iránt kezdett el intenzívebben érdeklődni, amikor megkapta első Jolana basszusgitárját. Beiratkozott egy zeneiskolába, ahol Török György jazzgitáros növendékeként kezdett tanulni kottaolvasást, zeneelméletet. Ekkor kezdődött a jazz iránti rajongása, melyet a leginspiratívabb, legkimeríthetetlenebb műfajnak tartott - jóllehet nem tartotta magát klasszikus értelemben vett jazz-zenésznek. Felvételt nyert a Konzervatóriumba, ahol akkoriban még nem létezett basszusgitár szak - így a nagybőgőt választotta hangszeréül, de ezután ismét visszatért a basszusgitárhoz.

Pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek között a Tátrai Bandet és a Boom-Boom együttest erősítette. Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, mellyel eMeRTon-díjat kaptak. A hazai jazz élet majd’ minden szereplőjével játszott már együtt.

2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát „Full Playback” néven. Nagy János zongoristával több mint tíz évig játszottak együtt különböző formációkban. Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában szintén ő basszusgitározott, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását.

Kétszer is megválasztották az év basszusgitárosának.

Tagja volt a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, a Time ill. a Libido nevű együtteseknek és számos más formációval is rendszeresen fellépett. Az aktív zenélés mellett tanított is, évtizedeken keresztül oktatott basszusgitárt magánúton.

2021. június 5-én, 55 évesen hunyt el.


 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 Nagy János: Táncok - Fej és írás Magánkiadás 0001 / 0002
2001 Horgas Eszter Arcai II. - Hazafelé Gramy Records GR-028
2001 Cotton Club Singers: 2x2 Geg Records CCS 013
2007 Dörnyei Gábor: Drums, Music and Friends Hunnia Records HRCD 700