Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kabdebó Sándor


karnagy

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1964

 
Kabdebó Sándor 1964-ben született Budapesten. Az Eötvös József Gimnázium és a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után 1993-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola iskolai ének-zenetanár és karvezető szakán szerzett diplomát. Tanárai voltak - többek között - Párkai István és Erdei Péter.

A Zeneakadémia elvégzése után a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, majd Óbudán az Andor Ilona Ének-zenei Általános Iskolában, végül Pestszentlőrincen, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban tanított és tevékenykedett kórusvezetőként. Gyermek- és leánykaraival számos hazai és nemzetközi kórusversenyen végzett az első három hely valamelyikén, és több különdíjat is nyert.

1988-ban alapította, és azóta is vezeti a Prelude Vegyeskart, a Budapesti Corvinus Egyetem kórusát, mellyel szintén számos szép versenyeredményt tudhat magáénak. 2007-ben a kortárs zene oktatásában végzett munkájáért elnyerte az Artisjus Zenei Alapítvány díját. 2009 óta Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán vezénylést tanít, és vezeti a főiskola énekkarait. 2012 és 2015 között a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya és a rádiós osztályok énektanára.