Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

György Ádám


zongora

Születési hely
Pomáz
Születési dátum
1982
Weboldal

 
György Ádám több mint két évtizede, 1986-ban kezdett el zongorázni. 13 éve járja a világot önálló koncertjeivel, amelyeket rendre a legrangosabb koncerttermekben, teltház előtt ad többek között Svájcban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Belgiumban, Kínában, Thaiföldön, Malajziában, Szingapúrban, Indonéziában, Braziliában, az Egyesült Államokban és Magyarországon. Karrierjét már a kezdetektől figyelemmel kíséri a magyar és a nemzetközi médiavilág is, így például a CNN folyamatosan szerepelteti műsoraiban a zongoraművészt.

György Ádámnak - fiatalkora ellenére - már négy lemeze kapható világszerte, amelyeken több saját átirata is hallható. Repertoárjában a zongorairodalom jelentős része szerepel. A nemzetközi szakma is több díjjal ismerte el szakmai munkáját: 1998-ban a Békés-Tarhosi Országos Zongoraversenyről az 1. díjat hozta el; 2000-ben Budapesten elnyerte a Zongorista 2000 Díjat; 2002-ben Bécsben a Bécsi Klasszikusok Díjjal jutalmazták; 2003-ban a San Remói Nemzetközi Zongoraverseny különdíjával tért haza; 2004-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen aratott sikert, ahol az 1. díjat, a Nagydíjat és a Különdíjat is neki ítélte a zsűri. 2006-ban zongoraművész diplomát szerzett a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol doktori tanulmányait is folytatta. 2020-ban Liszt Ferenc-díjban részesült.