Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Palojtay János


zongora, billentyűs hangszerek

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1987
Együttes
Weboldal

 
Palojtay János 1987-ben született Budapesten, öt éves korában kezdett el zongorázni. Középiskolás korában több évig zeneszerzés szakon is tanult. 2000-ben, 13 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges tehetségek osztályába. Egy évvel később a Bartók Béla Zeneművészeti Középiskola zeneszerzés szakára jelentkezett, ahol 2003-ban az iskola improvizációs versenyén 1. díjat kapott. 2004-ben elnyerte a Zeneakadémia Bíró Sári emlékdíját, ugyanebben az évben 2. díjat nyert a budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen.

2005-től zeneakadémiai tanulmányait Kemenes Andrásnál folytatta, közben két évet ösztöndíjjal a Salzburgi Mozarteumban tanult Rohmann Imrénél. 2011-ben szerezte meg diplomáját Kemenes András és Wagner Rita növendékeként. Részt vett Rados Ferenc, Claudio Martinez-Mehner, Dmitrij Baskirov, Murray Perahia és Schiff András mesterkurzusain, valamint a Stuttgarti főiskola posztgraduális képzésén Kirill Gersteinnél. Schiff András meghívására lépett fel a schwarzenbergi Schubertiadán és a Wigmore Hallban, valamint szintén az ő ajánlására lépett közönség elé a 2017/2018-as Building Bridges európai koncertsorozat keretein belül. Dmitrij Baskirov ösztöndíjasként visszahívta kurzusaira is, Rados Ferenc meghívására pedig Prussia Cove-ban is tanulhatott.

2011-ben elnyerte a Gundel Művészeti díjat, és így lehetősége nyílt, hogy fellépjen a Filharmóniai Társaság zenekarával, Christopher Hogwood vezényletével.

2012-ben 3. helyezést ért el a Santanderi Paloma O'Shea zongoraversenyen, melynek köszönhetően Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban is koncerteket adott, olyan jelentős hangversenytermekben fellépve, mint például a madridi Auditorio Nacional és a párizsi Salle Cortot. Ugyanebben az évben debütált a Gilmore Alapítvány Risign Stars sorozatának szólistájaként az Egyesült Államokban (Kalamazoo). Ezt követőena New York-i Carnegie Hallban és a San Francisco-i Herbst Theatere-ben is koncertezett állandó kamarapartnerével, Lev Szivkov csellistával együtt. A budapesti Operaházban szintén 2012-ben debütált Christopher Hogwood vezényletével.

Európa és az Egyesült Államok mellett Indiában, Taiwanon és Dél-Koreában is bemutatkozott már, és olyan koncerttermekben lépett fel, mint például a hamburgi Elbphilharmonie, a brüsszeli Palais des Beaux Arts, a grazi Ligeti Saal és a barcelonai Auditorium. Kamarapartnerei voltak már többek között Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, Pálfalvi Tamás, Peter Stumpf, Yura Lee, Radovan Vlatković, Fejérvári Zoltán, Rohmann Ditta, és a Quarteto Casals és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Vajda Gergely, Madaras Gergely, Hamar Zsolt, Keller András, Oliver von Dohnányi, Jesus Lopez Coboz és Juanjo Mena. Gyakori meghívottja olyan fesztiváloknak, mint például a santanderi Encuentro de Música, a mecklenburgi Festspiele, a salzburgi Sommerakademie, a Prussia Cove Open Chamber Music és a Marlboro Zenei Fesztivál, melyen Mitsuko Uchida meghívására vett részt több alkalommal. Jelentős hazai zenekarokkal adott közös koncertet (pl.: Concerto Budapest, Pannon Filharmonikusok, Óbudai Danubia Zenekar, Savaria Szimfonikus Zenekar)

A Classicus Ensemble tagjaként a Közép-európai Egyetem (CEU) rezidens koncertsorozatában adott koncerteket. Csalog Gábor vezetésével a Ludium Ensemble tagja volt, de többször fellépett már a Budapesti Fesztiválzenekarral is.

2023. május 18-án tartotta telt házas doktori koncertjét a Zeneakadémián.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2023 László Vidovszky: Le piano et ses doubles, Promenade, Blackout BMC Records BMCCD294