Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Koltai Katalin


gitár

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1982
Együttes
Weboldal

 
Koltai Katalin Budapesten született. 8 évesen kezdett gitározni. Tanulmányait a zeneiskolai évek után a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban és a Maastrichti Konzervatóriumban folytatta. Ezekben az években Szilvágyi Sándor, Róth Ede, Eötvös József, Antigoni Goni, Carlo Marchione klasszikus gitár-, illetve Arnóth Balázs, Bánfalvi Béla, Hargitai Géza kamarazene osztályában tanult. Gitárművész diplomáját 2007-ben „summa cum laude” szerezte Eötvös József osztályában a Zeneakadémián.

Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamaraművészként. Koncerteket adott Magyarországon, Németországban, Dániában, Belgiumban, Lettországban, Hollandiában, Finnországban, Észtországban, Spanyolországban, Ukrajnában és Angliában. Fellépett a dániai Thy Chamber Music Festivalon, a finnországi Kuhmo Chamber Music Festivalon, a londoni Greenwich International Early Music Festivalon, a budapesti Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, a Dunaplatformon, a szolnoki Globe Fesztiválon, a soproni Volt Fesztiválon, a Making New Waves Fesztiválon, valamint a Szigeten.

2005 tavaszán két szólóestet adott, valamint kurzust tartott Lettországban, Rigában. 2007 novemberében szólóestet adott Észtországban a Tallinni Magyar Intézetben, valamint a Fiesta de la guitarra nevű gitárfesztiválon Tartuban.

2007 nyarán jelent meg első szóló CD-je. Ezt követte a 2008 decemberében megjelent CD, melyen a Győri Szimfonikus Zenekarral és Antal Mátyás karmesterrel Harold Schiffmann, amerikai zeneszerző gitárversenyének World Premier-jét játssza. A lemez többek között a Naxos terjesztésében kapható.

A szokványos szólórepertoár előadása mellett nagy hangsúlyt helyez a kamarazene játékára. Rendszeresen kamara zenél, 2006 óta játszik együtt Bodrogi Éva énekművésszel, akivel a hagyományos repertoár játéka mellett keresik az új hangszer kombinációk lehetőségeit.

Érdeklődése az összművészeti alkotásokra is kiterjed. Bodrogi Éva énekművésszel, Láng Annamária színésznővel és Sztojanov Georgi zeneszerzővel közösen hozták létre a Made in China című előadást, mely a Krétakör Színház produkciójaként, állandó előadásként szerepelt a 2008/2009-es színházi évad műsorán. 2008 óta rendszeresen játszik a Magyar Állami Operaház Zenekarában.

A hathúros spanyol klasszikus gitár mellet 8 húros gitáron is játszik. Intenzív résztvevője a magyar és nemzetközi kortárs zenei életnek, és több magyar és külföldi ősbemutató közreműködője.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2011 Antonio Nava: Flute and Guitar Duos Hungaroton HCD 32706