Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szalai András


cimbalom

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1985

 
Szalai András 1985-ben született Budapesten. 1999-től 2003-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola cimbalom szakán Gerencsérné Szeverényi Ilonánál, majd a zeneszerzés szakon Fekete Győr Istvánnál tanult. 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében szintén Gerencsérné Szeverényi Ilona növendéke volt cimbalom szakon. 2008-ban megszerezte cimbalomtanári, kamaraművész főiskolai diplomáját. 2004-től 2009-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán tanult Vajda Jánosnál. 2011-ben zeneszerző, zeneszerzés-tanár egyetemi diplomát szerzett. 2014-ben megkapta a cimbalomművész egyetemi diplomát is. 2014-től pedig DLA tanulmányokat folytatott.

Érdeklődésének középpontjában a XX. századi és a kortárs zene előadása áll. Az utóbbi tíz évben számos magyar kortárs zeneszerző szóló- illetve kamaraművét adta elő vagy mutatta be. Nagy hangsúlyt fektet fiatal zeneszerzők műveinek bemutatására. Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző versenyén minden alkalommal szerepelt, korábban pedig az Ifjúsági Kortárszenei Estek mindegyikén részt vett zeneszerzőként, előadóként egyaránt. Legtöbbet Kurtág György cimbalomra írott műveit adja elő, aki 2009 októberében szólódarabot komponált számára. 2011-ben Kurtág György 85., 2016-ban 90. születésnapi koncertjeinek közreműködője volt. Szólistaként, kamaramuzsikusként több alkalommal játszott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a szombathelyi Bartók Szemináriumon és a Kaposfesten, de játszott a Berlini Filharmónia Kamaratermében, illetve a Bécsi Musivereinben is. Az elmúlt években szinte kivétel nélkül mindig szerepelt a Korunk Zenéje Fesztiválon és az Új Magyar Művek hangversenyciklusán. Felvételei megtalálhatóak a Hungarotonnál és a Magyar Rádiónál.

Gyakori vendége európai zenei fesztiváloknak. Koncertjein rendszeresen játszik régizenei átiratokat. Játszott a Szlovén-, a Varsó-i, Krakkó-i, Lódz-i, Valencia-i Filharmonikus Zenekarral, a Helsinki-i Avanti kamarazenekarral, valamint Magyarország szinte összes szimfonikus zenekarával. Olyan dirigensekkel dolgozott együtt, mint Olivier Cuendet, Eötvös Péter, Fürst János, Keller András, Kocsis Zoltán, Kovács János, Ingo Metzmacher, Rácz Zoltán, Serei Zsolt, Silló István, Tihanyi László, Vajda Gergely, Vásáry Tamás, Walter Weller, Antoni Wit; vagy olyan előadókkal, mint Csalog Gábor, Klenyán Csaba, Claire Chase, Evelyn Glennie, Helena Winkelmann, Natalja Zagorinszkaja.

2008-tól a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés, szolfézs, zeneelmélet, transzponálás, partitúra-olvasás tanára. Az UMZE Kamaraegyüttes, a Nemzeti Filharmonikusok, az MR Szimfonikusok, a Concerto Budapest és az ORF Radio-Symphonieorchester Wien állandó kisegítője. 2010-től a Csalog Gábor és Kemenes András vezette Ludium együttes tagja. 2015-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen óraadó tanára (kamarazene).

2009-ben és 2022-ben Artisjus-díjjal tüntették ki.