Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szalóki Ági


ének

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1978

 
Budapesten született 1978-ban, 4-5 éves korában kezdett a népzene iránti érdeklődni. Zenei tanulmányait 1985-ben kezdte a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskolában, majd 1990-1996-ig Bodza Klára növendékeként tanult népi éneket a budafoki Nádasdy Kálmán Zeneiskolában. Az élő népzenével csak 18 éves korában találkozott, addig archív felvételek énekeseit, muzsikusait vagy a profi táncházas előadókat hallgatta. A budapesti ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd egy évig munkatársa volt a Pávai István – Kelemen László vezette Utolsó óra elnevezésű népzenegyűjtő programnak, melynek során számos énekes-adatközlő repertoárját rögzítette.

17 évesen, Korom Attila zenekarában kezdett színpadon énekelni, majd az autentikus magyar népzenét tolmácsoló Ökrös együttes énekeseként dolgozhatott, számos sikeres koncerten, turnén bizonyított az Egyesült Államoktól Olaszországon át Kínáig. A főként erdélyi vonószenét játszó zenekar tagjai a 70-es évek végétől járták Erdélyt, a legnagyobb muzsikus mesterektől tanultak.

1999 és 2005 között tagja volt a Besh o droM-nak, mellyel Európa csaknem minden országában megfordult. 2004-es kanadai turnéjuk egyik állomása a Montreáli Jazzfesztivál volt, itt 35 ezer ember előtt játszottak nagy sikert aratva.

Több produkcióba is meghívást kapott: dolgozott Nikola Parovval, a Zsuráfszki Zoltán vezette Budapest Táncegyüttessal (Bonchida háromszor 2000-2001, Gypsy Spirit 2004), fellépett a „Csillagok, csillagok” elnevezésű műsorban (MÜPA 2006). 2004 óta Szakcsi Lakatos Béla énekese a New Hungarian Gypsy Jazz produkcióban, itt cigány népdalokat énekel, népi énektechnikát alkalmazva improvizál. A Makám együttes és a Balázs Elemér Group meghívott énekes szólistája.

Saját elképzeléseit először 2004-ben rögzítette. A Téli-nyári laboda című lemez elsősorban az óvodás, kisiskolás korosztálynak szól. A lemez nyomán készült az énekesnő gyermekműsora ének- és mondókatanítással, Weöres-versekkel, tánccal, zenei-képesség fejlesztő játékokkal. A koncerten elhangzó dalok a zenekar népdalfeldolgozásai.

Szalóki Ági jazzformációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére. A végeredmény egy melankolikus hangulatú album lett, amelyen az erdélyi magyar és cigány népdalok a jazz finom árnyalataival és sokszínűségével gazdagodtak.

Számos fesztiválon vett részt világszerte. 2000-ben fellépett a 1000 Years Journey (Barbican Center, London), a Fete de la musique (Párizs) és az angliai Glastonbury fesztiválon. 2003-ban többek között a párizsi Theatre de la Ville-ben és a varsói Lengyel Rádió Hangversenytermében énekelt. 2004-ben olyan neves rendezvényeken vett részt, mint például a Gypsy Festival (Tilburg), az Ottawa Jazz Festival (Kanada), a Montreal Jazz Festival (Kanada), a Sziget Fesztivál, Világzenei Nagyszínpada, a Művészetek völgye, a Diósgyőri Kaláka Fesztivál. 2005-ben meghívást kapott a Franciaországban megrendezett Festival des Granges-ra (Laimont).

Több mint 30 lemezen szerepelt. Eddig megjelent három lemeze közül kettőt az Év lemeze díjjal jutalmaztak Magyarországon: a Hallgató 2006-ban, a Cipity Lőrinc című, magyar és cigány népdalfeldolgozásokat, valamint saját szerzeményeket tartalmazó albuma pedig 2007-ben kapta meg a MAHASZ-tól a Fonogram díjat.

2006-ban miniszteri dicsérő oklevélben részesült, majd ugyanebben az évben megkapta az Arisjus-díjat is. 2007-ben elnyerte a Kodály Zoltán emlékdíjat, 2017-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.